ERDON Helyi hírek

2016.07.02. 13:01

Saját szervek másokban: donorokról

Az első között van Nagyvárad, ami a szervátültetések, pontosabban a vételezett szervek számát illeti. Most zajlik, a Romániai Szervdonorok Hónapja, ezen belül július 16. a nekik való tisztelgés napja.

Az első között van Nagyvárad, ami a szervátültetések, pontosabban a vételezett szervek számát illeti. Most zajlik, a Romániai Szervdonorok Hónapja, ezen belül július 16. a nekik való tisztelgés napja.

Fejlődik a szervdonori tevékenység Romániában. Az Országos Transzplantációs Ügynökség (elérhető a transplant.ro honlapon) vonatkozó adatait mi is megkaptuk azon a váradi tanácskozáson, amelyet az Orvoskamara székhelyén tartottak, a Romániai Donorok Hónapja okán. A 2014-15-ös statisztika a legfrisebb. Eszerint vesetranszplantációs központ 4 van az országban, több mint 4000-en várnak donorra, tavaly 15-en haltak meg várakozás közben, a dialízis programban 9800-an vesznek részt. Májtranszplantációs központ 2 van, több mint 400-an várnak, új májra várva 37-en haltak meg tavaly. Szívtranszplantációs központból 3 létezik, 127-en várnak átültetésre, tavaly 12-en haltak meg a listán lévők közül. Hasnyálmirigyátültetésre szakosodott központ 2 van, majdnem 120 várnak, a listán lévők közül tavaly 12-en haltak meg. Tavaly 245 veseátültetés volt az országban, ebből 199 esetben agyhalott donortól származott a szerv, májátültetés esetében 96 és 85 az adat, hasnyálmirigy-átültetésből 1 volt, szívátültetésből 4.

A legfrisebbek

Idei újdonság, hogy az Országos Transzplantációs Ügynökség és az Eurotransplant márciusban együttműködési szerződést írt alá – eszerint Románia főleg tüdőátültetésben segít, konkrétan tüdőket ad, cserébe a romániai rászorulóknak a bécsi AKH kórházban is elvégzik az ilyen átültetést. A paktum lényege, hogy amikor innen egy tüdőt szállítanak az Eurotransplanthoz egy romániai pacienst felvesz várólistájára a bécsi kórház. E hó elsejéig 3 tüdőt szállítottak el, és két itteni betegnél már meg is volt a transzplantáció. Létezik a pácienseknek is külön szervezete: az átültetéssel élők, az ATR-t hozták létre, és az említett váradi tanácskozáson mutatkoztak be. Hogy miért épp itt, arra azt válaszolták, hogy nálunk nagyszerű transzplantációs összehangolási munkát végez Dr Carmen Pantiș, továbbá itt van a legtöbb olyan család, amely beleegyezik a szervdonorságba. Idén Váradon 36 agyhalál állapotában lévő potenciális donor családjától kértek beleegyezést szervek vételezéséhez, és csak 8 nem ment bele. Bár Váradon most mutatkoztak be, az ATR már húsz éve működik.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!