ERDON Helyi hírek

2016.07.24. 16:33

Kutyaszépségverseny Püspökfürdőn

Az elmúlt hétvégén kutyaszépségversenyt szervezett a Nagyváradi Kinológiai Egyesület Püspökfürdőn. A versenyre több mint húsz országból közel 800 kutyát neveztek be.

Az elmúlt hétvégén kutyaszépségversenyt szervezett a Nagyváradi Kinológiai Egyesület Püspökfürdőn. A versenyre több mint húsz országból közel 800 kutyát neveztek be.

A már hagyományosnak számító Oradea Dog Show elnevezésű kutyaszépségversenyt ezúttal nem a váradi Rhédey kertben, hanem a püspökfürdői hullámstrand területén szervezte meg a Nagyváradi Kinológiai Egyesület. A megmérettetésre huszonkét országból közel 800 különböző fajtájú kutyát neveztek be, a legtöbbet Romániából és Magyarországról, de ezek mellett sok ebet neveztek be Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Oroszországból, Ukrajnából, Németországból, Franciaországból és Szerbiából, továbbá kevesebb mint tíz kutyus érkezett Norvégiából, Ausztriából, Hollandiából, Olaszországból, Svájcból, Horvátországból, Montenegróból, Szlovéniából, Görögország, Nagy-Britanniából, Litvániából és Panamából.

Verseny

Július 23-án a CACIB nemzetközi versenyre került sor, míg 24-én a nemzeti CAC versenyre. A megmérettetésre 778 kutyát neveztek be, ebből több mint 500 kutya más országból érkezett. A strand területén tíz ringet állítottak fel, mindegyik ringben más-más fajtájú kutyák voltak beosztva, az ebeket fajtára szakosodott külföldi és romániai bírók bírálták el. Mitra Călin, a Nagyváradi Kinológiai Egyesület elnöke elmondta, hogy a kutyákat fajta, nem és osztályok szerint zsűrizik. És hogy hogyan is zajlik a zsűrizés? A gazda a fajtától függően megszabott ringben felvezeti a kutyát a bíró előtt, első lépésként álló helyzetben nézik meg az ebet. Minden fajtának megvan a standardja, ehhez hasonlítják a felvezetett kutya küllemét (fogak, szőr, szemszín, farokhossz, lábak párhuzamossága stb.), majd dinamikus helyzetben is megvizsgálják, hogy az eb hogyan szalad. Ha a kutya minden követelménynek megfelelt, akkor díjazzák, a bíró egy-egy kutyafajta bírálata után fajtagyőztest is választ.

Kutyafajták

A püspökfürdői versenyen rengeteg fajtájú kutya vett részt, többek között francia buldog (16 példány), román kárpáti juhászkutya (11), közép-ázsiai juhászkutya (30), kaukázusi juhászkutya (17), rottweiler (18), cane corso (22), amerikai staffordshire terrier (21), beagle (13), dalmata (10), golden retriever (14), labrador retriever (10), rövid szőrű német juhászkutya (12), mopsz (11) stb. Mitra Călin végezetül hozzátette, hogy a rendezvénnyel a céljuk a versenyzés mellett az, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy a kutyákban ne a láncra vert házőrzőt lássák, hanem egy barátot, akár családtagot. A nagy népszerűségre való tekintettel a versenyt a jövőben is meg fogják szervezni.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!