ERDON Helyi hírek

2016.07.13. 09:52

Elkészült Nagyvárad utcakezelési stratégiája

Meglehetősen vázlatosra sikeredett Nagyvárad utcakezelési és karbantartási stratégiája, ennek ellenére a helyi tanács liberális többsége megszavazta a dokumentumot.

Meglehetősen vázlatosra sikeredett Nagyvárad utcakezelési és karbantartási stratégiája, ennek ellenére a helyi tanács liberális többsége megszavazta a dokumentumot.

A váradi helyi tanács RMDSZ-frakciója a keddi ülés kezdetekor kérte az utcakezelési és karbantartási stratégiáról szóló tervezet levételét a napirendről, mert az egyébként 82 oldalas, több mellékletet tartalmazó dokumentum mindössze huszonnégy órával a tanácsülés előtt került fel a polgármesteri hivatal honlapjára, így nem volt elég idő annak alapos áttanulmányozására. A helyi tanács elutasította ezt a felvetést. A napirendi pont vitáján Kirei Melinda, az RMDSZ-frakció tagja megjegyezte: ez a stratégiának nevezett dokumentum egy összeollózott információhalmaz, aminek egy sor hiányossága van. Mint mondta, mivel alig volt idő áttanulmányozni a tervezetet, ezért csak három észrevételt tesz, ezek egyike az, hogy nincs a stratégiában utalás a tűzcsapok kezeléséről, sem pedig az utaknak a téli időszakban történő takarításáról és karbantartásáról sem. Ráadásul a stratégia négy olyan fő utat említ, amelyeken csúcsforgalom idején dugók alakulnak ki, de ezekből csak három van tárgyalva a stratégiában. A napirendi pontot az RMDSZ és a szociáldemokrata-frakciók tartózkodása mellett szavazta meg a városi tanács. Az ülés után Kirei Melinda lapunknak elmondta, hogy szerencsére ennek a stratégiának lesz egy második, gyakorlati előírásokat tartalmazó része is, amelyben már a kezelési és karbantartási költségekről is szó lesz. Huszár István RMDSZ-es tanácsos, volt alpolgármester pedig annak a félelmének adott hangot, hogy a most elfogadott stratégia jogalapot jelenthet majd a városvezetésnek a korábban hangoztatott bontási tervek megvalósításához, utalva Ilie Bolojan polgármesternek arra az elképzelésére, hogy útszélesítés címszó alatt lebontatná a Kert (Avram Iancu) utca és a Vámház (Sucevei) utca egyik oldalát.

Javaslatok

A város költségvetési mérlegére vonatkozó tervezet vitáján Huszár István arra emlékeztette a városvezetést, hogy az idei év elején a város költségvetésében jóváhagytak 400 ezer lejt, amit az egyházaknak osztott volna ki az önkormányzat. A tanácsos elmondta: időszerű lenne kiosztani most azt az összeget, hogy az egyházak a nyár folyamán elvégezhessék tervezett infrastrukturális munkálataikat. A városvezetés tudomásul vette a javaslatot. A tanácsülés végén Kecse Grabriella RMDSZ-es tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy takarítani kell a városban lévő aluljárókat, és olyan feljárókat kell kiépíteni, amelyeket fogyatékosok is használhatnak. Ilie Bolojan válaszában egyetértett azzal, hogy ráfér az aluljárókra a takarítás, viszont a feljárókra vonatkozóan olyan előírások vannak érvényben, amelyeknek a nagyváradi aluljárók esetében gyakorlatilag képtelenség eleget tenni.

Utcanevek

A helyi tanács tegnapi ülésén a városban keletkezett új utcákat nevezett el. A Tineretului lakónegyedben öt, Hegyalja körzetében pedig három új utca kapott nevet. A vonatkozó napirendi pontok vitáján Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos arra emlékeztette a városvezetést, hogy egy korábban meghonosodott szokás, vagy íratlan szabály értelmében Nagyváradon minden negyedik, vagy ötödik közterület magyar személyiségről kap elnevezést, ezért azt kérte, hogy a Tineretului lakónegyedben lévő öt utca egyikét nevezzék el magyar személyiségről. Válaszában Ilie Bolojan kijelentette: semmiféle ilyen szabály nem létezik, ehelyett a valóságot veszik alapul, amikor az utcanevekről döntenek. Kifejtette, hogy például Biharpüspökiben, ahol jelentős számban élnek magyarok, a jövőben is lesznek magyar elnevezések, de más városrészekben, ahol más közösségek élnek, ott nem. Szükségesnek érezte hozzátenni, hogy mindegyik, a városban élő közösséget tisztelni kell. A Tineretului lakónegyedben lévő öt új utcát Emlile Zoláról, Gerorge Bacoviáról, Emil Ciornaról, Eugen Lovinescuról és Dante Alighieriről nevezték el. Az RMDSZ frakció tartózkodott ennek a határozattervezetnek a szavazásakor, de megszavazta a hegyaljai három új utca – Arhimede, Vasile Goldis és Hoványi Gyula – elnevezését. Megjegyezendő, hogy a tervezetben Hoványi Gyula jogásznak, a Nagyváradi jogi Akadémia dékánjának a neve következetesen Hovány Gyula formában szerepel.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!