ERDON Helyi hírek

2016.06.13. 12:46

Trükkök meccsnézésekre (is)...

Ilyenkor zavarja aztán igazán a geokódolás a tévénézők sokaságát: amikor például foci Eb van (de hamarosan lesz olimpia is), és nem nézhetik rendesen a mérkőzéseket. Összeszedtünk pár megkerülős cselt.

Ilyenkor zavarja aztán igazán a geokódolás a tévénézők sokaságát: amikor például foci Eb van (de hamarosan lesz olimpia is), és nem nézhetik rendesen a mérkőzéseket. Összeszedtünk pár megkerülős cselt.

A sima geokódolásnál is szerencsétlenebb együttállás takarja el a tévénézők elől a labdarúgó Eb mégkőzéseinek jelentés részét. A helyzet a következő. Aki magyar kommentárral, azaz az M4-en szeretné nézni, az azért nem láthatja, mert az egyes oprszágokban megvásárolt közvetítési jogok csak az adott ország területére érvényesek, azon kívülre le kell kódolni a jelet – sőt, még az összefoglalók idejére a hírműsorokat is lekódolják. Aki nem ragaszkodik a magyar kommentárhoz, a mi térségünkben az sem járt túl jól. Ugyanis végül nem a román közszolgálati tévé, nem is valamelyik bárhol elérhető kereskedelmi vette meg az itteni jogokat, hanem a Telekom által működtetett Dolce. Tehát az összes meccset román hálózatban csak az nézheti, aki a Dolce előfizetője – ilyen pedig térségünkben eléggé kevés van. Itt a legelterjedtebb a Digi TV, amit az RCS&RDS működtet, e hálózatban pedig a Digi Sport a márka sportrésze, és ott nincs meccsközvetítés erről a tornáról. A náluk is fogható Pro TV ad párat, de csak az estieket.

Cselek

Persze nem ugyanaz, de van, akiket a Ceausescu-korszakra emlékeztet az, hogy a vágyott adásoktól megfosztottak elkezdtek ügyeskedni. A foci kapcsán több cselt is bevetnek. A legelterjedtebb, hogy mindenféle netes linkeken nézik - jobbára illegálisan – az amúgy kódolt adások dekódolt és továbbsugárzott változatait. A mérkőzések így élőben követhetőek, hátrány viszont, hogy akinek kicsit is gyengébb a nethozzáférése, ott akadozik az adás, de még ennél is hamarabb tapasztalható az, hogy rossz felbontású a kép, illetve ha több csomóponton fut át az egész, akkor is gyengül a vétel.

Egy másik megoldás, hogy az utóbbi napokban sokan felfedezték, hogy a szlovák tévé kódolatlanul adja a meccseket. És pont az a szlovák adó, amely a Digi kábeles változatán elérhető például Váradon is (érdemes másutt is keresgélni). Hátránya, hogy szlovákul megy a kommentár, ráadásul csak a kábeles változatban érhető el, a Digi TV ama műholdas csomagjában, amit a legtöbb magyar is előfizet, nem.

Emellett vannak olyan megoldások is, amelyek némi anyagi befektetési igényelnének, igaz, nem nagyot – de kérdés, hogy hajlandó-e az ember egy fillért is áldozni arra, hogy pár meccset megnézzen. Aki igen, annak a következőek a legtisztábbak. A Dolce például havi 5 euróért kínál netes előfizetést, az adásaira – akit nem zavar, hogy pont ezt akarják nála elérni, az a szerződéskötés előtt még nézze meg a részleteket is, hogy mire szerződik, aztán jó szurkolást, de ezért a pénzért csak online megy majd az adás. Emellett van a Mindig Tv, ami szintén külön összegért szereltethető be, és ott az M4 is megy. Továbbá az olcsó megoldás, ha az ember sima szobaantennát vesz. Ha neten rendel ilyet (mondjuk az Altextől, vagy az Emagtól), akkor még haza is viszik hozzá, amúgy átlagosan körülbelül 70 lej maga az antenna, és ezen is bejön például az M4. Ám ez sem mindenütt megoldás. Megkérdeztem szakértőtől, aki elmondta: nem a földfelszíni műsorsugárzás szűnt meg, hanem a földfelszíni analóg, vagyis földfelszíni digitális van most – ezen jeleket veszi a szobaantenna, de, hogy valóban foghatóak-e vele az adások, az sok tényezőtől függ, például az adott város fekvésétől, a lakás fekvésétől, a szoba elhelyezkedésétől, stb. Továbbá ilyenkor némileg meg szokott emelkedni a rokonaikhoz, barátaikhoz, ismerőseikhez a határ túlsó oldalára átruccanó „focimenekültek” száma, akik Magyarországon nézik a meccseket.

Aztán ott vannak a közösségi megoldások: a mérkőzések egyes szórakozóhelyeken, esetenként pedig városok közterületein elhelyezett kivetítőkön való megtekintése. Aki úgy is tud figyelni, hogy zaj van körülötte, esetleg épp élvezi a félig-meddig stadioni hangulatot, ezt választhatja – de persze ebbe meg bezavarhatnak az meccsek időpontjai, szabadtéri kivetítőzés esetén az időjárás, na meg az, hogy az ingyenesnek gondolt nézés végül nem mindig ingyenes, ha az ember szinte észrevétlenül rendel közben ezt-azt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!