ERDON Helyi hírek

2016.06.13. 13:41

Román szóbeli vizsgával vette kezdetét az érettségi

Az Ady Endre középiskolában gond nélkül kezdődött el az érettségi első felmérése. A legtöbb diák a hétfői nap folyamán került sorra, de vannak, akik kedden vesznek részt a kompetenciavizsgán.

Az Ady Endre középiskolában gond nélkül kezdődött el az érettségi első felmérése. A legtöbb diák a hétfői nap folyamán került sorra, de vannak, akik kedden vesznek részt a kompetenciavizsgán.

A román, szóbeli nyelvi kompetenciák felmérésével kezdődött el hétfőn reggel országszerte az érettségi. Bihar megyében 3503 idén végzett és 750 korábban végzett fiatal iratkozott fel, a kompetenciák felmérése 47 vizsgaközpontban zajlik. Akárcsak az elmúlt években, az idén is kamerák örökítik meg a felmérés menetét. Mindenütt két tanár vizsgáztat, az egyik közülük az, aki a diákoknak tanította az adott tantárgyat. Információink szerint eddig sehol a megyében nem voltak gondok.

Két teremben zajlott a román, szóbeli nyelvi kompetenciákat felmérő vizsga az Ady Endre Középiskolában. Amint Ciubotariu Évától, a kompetenciavizsgákért felelő érettségi bizottság vezetőjétől megtudtuk, összesen 110-en kell átessenek a hétfőn és kedden zajló felmérésen, 104-en az Adyban, hatan pedig a borsi iskolában végeztek.

Hétfőn a D, F, E osztályok végzettjei vettek részt, kedden pedig az A osztályban végzettek kerülnek sorra, a borsi iskolában végzettek ugyancsak hétfőn estek át a felmérésen.

Helyben megtudták

„A gyerekek ügyesen állnak hozzá és remélem, nem is izgulnak túlságosan” - mondta az iskolai érettségi bizottság elnöke. A diákok egyébként helyben megtudták, milyen minősítést kaptak, de az eredményeket valószínűleg kedden délután teszik közzé.

Szerdán és csütörtökön zajlik az anyanyelvi szóbeli kompetencia felmérés azok számára, akik magyar, német, vagy szlovák tannyelvű osztályban végeztek, információink szerint erre a felmérésre 553-an iratkoztak fel. Jövő héten érdekes módon nem a C, hanem a D próbával, azaz a számítástechnikai kompetenciavizsgával folytatódik a felmérés, ez kedden kezdődik, mivel hétfőn szabadnap van a román pünkösd miatt, tudtuk meg. A C próba, azaz az idegen nyelvi kompetenciavizsga június 27-én kezdődik és egész héten tart, a vizsgázók három típusú felmérésen vesznek részt. A különböző próbák sorrendjét egyébként a minisztérium állapította meg.

Az írásbeli felmérések július 4-én kezdődnek, a román nyelv és irodalom vizsgával, következő nap, kedden az anyanyelvi próbával folytatódik, július 6-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 8-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az eredményeket július 12-én 16 óráig függesztik ki, s ekkortól egészen este nyolc óráig lehet óvásokat benyújtani. A végleges eredményeket július 16-án teszik közzé. Az érettséginek ezt a részét más vizsgabizottság felügyeli majd és ezeken már kizárólag idegen tanárok vizsgáztatnak. A vizsgaközpontok száma és az érettségizők elosztása is más lesz, mint a kompetencia vizsgákon – tudtuk meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!