ERDON Helyi hírek

2016.06.30. 14:06

Néhány óra a Nagyváradi Börtönben

Sok év után másodjára szerveztek nyílt napot a Nagyváradi Börtönben. A látogatók megtudhatták, milyen is az élet a „hűvösön”, hogyan telnek a szabadságvesztésre ítéltek mindennapjai.

Sok év után másodjára szerveztek nyílt napot a Nagyváradi Börtönben. A látogatók megtudhatták, milyen is az élet a „hűvösön”, hogyan telnek a szabadságvesztésre ítéltek mindennapjai.

A délelőtt folyamán az első, újságírókból álló csoportot Adina Bîrda szóvivő és Lucian Ţîrţiu biztonságért felelős aligazgató vezette körbe. A börtön 1882-ben épült fel és az utóbbi évek alatt jelentős korszerűsítésen ment át. Az első állomás a börtönkantin volt – mint megtudtuk, a csütörtöki főmenü húsgombóc levesből, szárazbab főzelékből és sült kolbászból állt, de a muzulmán vallásúak, a vegetariánusok, a cukorbetegségben szenvedők, illetve azok, akiknek más egészségügyi problémájuk volt, más-más fogásokat kaptak, összesen ötféle étel-összeállítás készült a konyhán. A kolbászt meg is kóstoltuk és elmondhatjuk, hogy nagyon ízletes volt – amint a szakácstól megtudtuk, szentandrási farmjukon disznókat is nevelnek, a kolbászt pedig ők maguk készítik.

Cellák

A váradi börtönben a fogvatartottak négy típusba sorolhatók – előzetes letartóztatásban lévők, nyílt rezsimben lévők, akik kijárnak a börtönből dolgozni (ők azok, akiknek a büntetése egy évnél kevesebb, vagy már majdnem letöltötték büntetésüket), zárt rezsimben lévők, illetve azok, akiknek az esetében különleges biztonsági előírások szükségesek. Utóbbiak kisebb cellákban vannak és a felügyeletük szigorúbb. A cellák két, hat vagy több ágyasak, ez utóbbiak esetében sincs több mint húsz ágy egy helyiségben. Mindegyik cellában van folyóvíz és illemhely – zuhanyozni már külön helyiségben kell. Sehol nem volt áporodott levegő, a folyosókon működtek a ventilátorok.

Azok a börtöncellák, amelyeket megtekintettünk, civilizáltan néztek ki – lent cement volt, nagyon kevés bútorral voltak ellátva, de az ágyakban rendes matracokat és ágyneműt láttunk és szinte mindenütt voltszínes tévé. Ezt vagy a börtön, vagy az elítélt biztosítja, esettől függően, és nem léphet túl bizonyos megadott méreteket. Internet hozzáférés nincs, a telefonbeszélgetések egy speciális készüléken zajlanak, kártyával, pénzért. Az intézményben nem használnak pénzt, a kártyájukról automatikusan vonja le a rendszer az adott összeget. Üzletük is van a fogvatartottaknak – mint láttuk, egészen jól ellátott kis ábécé, ahol szintén a kártyájukkal fizetnek.

Foglalkozások

Megtekintettük azt a cellát is, amely mintegy éve létezik első sorban azok számára, akik agresszív magatartást tanúsítanak, netán saját magukban akarnak kárt tenni. A helyiségben semmi az égvilágon nincs, falai és padlózata hófehér és rugalmas. Mint megtudtuk, néhány engedetlenkedőt már elvittek odáig, de amikor meglátták, hogy néz ki, inkább jobb belátásra tértek és lenyugodtak.

A nyílt rezsimben fogva tartottak étkezdében esznek, van hűtőszekrényük, mosógépjük. A látogatócsoport megtekintette még egyebek mellett az emeleti udvart, amely rossz idő esetén lefedhető, az imaházat, a korszerű fogorvosi rendelőt, az orvosi rendelőt, a konditermet, a könyvtárat, azt a termet, ahol dolgoznak, a tantermet, továbbá a kézműves foglalkozásokra kialakított helyiséget. Dan Lele pap elmondta, hogy igyekszik lelki táplálékot nyújtani mindenkinek, felekezeti hovatartozás nélkül és megpróbál segítenikülönféle gondjukon-bajukon.

Végül az intim együttlétekre kialakított szobát is megnézhette a csoport – ezt negyedévenként egyszer vehetik igénybe a szabadságvesztésre ítéltek, de újabban jutalomként is, feleségükkel, netán élettársukkal (ez utóbbi státus közjegyzőnél hitelesített nyilatkozattal bizonyítható). A látogatások számára kialakított helyiségeket is megnéztük – az egyikben üvegfalon keresztül, telefonon beszélhetnek a fogvatartottak a látogatókkal, a másik helyiségben pedig módjukban áll közvetlen találkozásra is, egy asztalhoz ülhetnek.

Korszerű megoldások

Újabban kevésbé komoly egészségügyi problémák esetén a váradi fogvatartottaknak lehetőségük van táv-vizsgálatra, ezt a dési börtön orvosa biztosítja és technikailag a telekonferenciákhoz hasonlítható. A fogvatartott elmondja, milyen egészségügyi problémái vannak, az orvos pedig képernyőn keresztüldiagnosztizálja és ellátja jó tanácsokkal. Azoknak a fogva tartottaknak akiknek a pere más városban zajlik, lehetőségük van arra, hogy videón keresztül beszéljenek ügyvédjükkel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!