ERDON Helyi hírek

2016.06.08. 14:14

Nagyváradiak a legjobb robotkészítők

Első helyezést ért el az Ady Endre középiskola csapata a World Robot Olympiad nemzetközi robotika-verseny országos, magyarországi fordulóján. A nemzetközi döntő Indiában lesz.

Első helyezést ért el az Ady Endre középiskola csapata a World Robot Olympiad nemzetközi robotika-verseny országos, magyarországi fordulóján. A nemzetközi döntő Indiában lesz.

Az elmúlt években második helyezéseket értek el, a robotok építésében szerzett több éves tapasztalatot viszont ezúttal maximálisan gyümölcsöztették: első helyen végzett a nagyváradi Ady Endre líceum háromfős csapata a WRO országos, magyarországi fordulóján. A Tatabányán zajló versenyen két kategóriában negyvenhat csapat mérkőzött meg, ezen belül a 15-19 évesek kategóriájában harminckét csapat mérte össze tudását. Az idei verseny feladatát januárban tették közzé – ezúttal olyan robotot kellett építeni, mely a szelektív szemétgyűjtést mintázó feladatban jeleskedik az erre a célra kialakított pályán.

Hibátlanul

Több héten át zajlott a munka a robot-szakkörön, míg sikerült létrehozni a robotot, mely a legjobbnak bizonyult a verseny során. Megtudtuk: míg a többi csapat által létrehozott robotok meg- megakadtak a pályán, a váradiak által épített készülék nagyon jól teljesítette feladatát, azaz a megfelelő színű legókat az adott színű területekre szállította, majd hibátlanul elérte a pályának azt a pontját, ahol meg kellett állnia. Az Ady Endre középiskola X.D, matematika-informatika osztályának három tanulója - Kozma Tamás, Kristófi János Mihály és Papp Gergő - egy-egy táblagépet kapott, de ami ennél is fontosabb, s ezzel felkészítőjük, Kotró László Lehel informatika tanár, a robotika szakkör vezetője is egyetért, az, hogy jövő novemberben képviselhetik iskolájukat az Indiában megszervezendő nemzetközi döntőn.

Támogatókat keresnek

Amint Vad Márta, az Ady Endre középiskola igazgatója hozzátette: ehhez viszont támogatókra lenne szükségük, mert az út nagyon költséges. Bízik benne, hogy sikerül összegyűjteni a pénzt, akik hozzá szeretnének járulni az út és az ott tartózkodás költségeihez, az iskola igazgatóságánál jelentkezhetnek. „Reméljük, e győzelem nyomán sok kilencedikes választja majd ezt az iskolát, hiszen a tanár úr mellett sok mindent lehet tanulni” - jegyezte meg az igazgató.

Az Újdelhiben megszervezendő döntő azért is izgalmasnak ígérkezik, mert általában a szervezők a helyszínen változtatnak a feladaton, hogy a résztvevők bebizonyítsák, valóban ők hozták létre a robotokat. Kérdésünkre, hogy mi az, ami igazán vonzóvá teszi ezt a foglalkozást, az egyik diák elmondta: túl a részletek kidolgozásán, a program megírásán, a robot megépítésén, az egészben a jó hangulatú csapatmunka a legjobb.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!