ERDON Helyi hírek

2016.06.01. 10:01

Most sincs kész, de ismét megnézették velünk

Egyszer már majdnem kész volt, akkor megmutatták, de most szerdán is csak azt tudták megmutatni, hogy szintén majdnem kész: megint terepen jártunk a Megyei Tanács vezetőjével, de lényegében azt láttuk, amit már láttunk.

Egyszer már majdnem kész volt, akkor megmutatták, de most szerdán is csak azt tudták megmutatni, hogy szintén majdnem kész: megint terepen jártunk a Megyei Tanács vezetőjével, de lényegében azt láttuk, amit már láttunk.

Készen van – mondják a a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer nagyváradi részéről a Megyei Tanács vezetői. Nincs kész, mondják az objektum leendő irányítói. És mi is azt láthattuk szerdai terepbejáráskor, hogy még mindig valóban nincs kész a Püspöki mellett, az EcoBihor városi és regionális hulladéktárolójának szomszédságában épülő hulladékkezelő rendszer. De azért ismét kivitték oda az újságírókat, hogy megnézzék, amit  április 22-én egyszer már megmutattak. Ennek oka az lehet, hogy Cornel Popa, a Megyei Tanács leköszönő vezetője most igyekszik lezárni az általa is futtatott projekteket, és hirtelen egymásután szervez sok terepbejárást. Ezt ő maga is elismerte, munkatársa, Horia Cartis pedig végül a szerdai helyszínen azt mondta, "valóban nincs ez még készen, de 92 százalékban igen, és mi úgy vesszük, hogy kész”.

Mi is ez?

Mint már áprilisban, az akkori szemle után megírtuk, újabb hatalmas támogatás érkezett térségünkbe, az Európai Uniótól. 55 millió euróból korszerű hulladékkezelési rendszer épül Bihar megyében, számos településen. A nagyváradi ennek a fő eleme. Itt hulladékkezelő állomás épül. Ez Püspökiben van, ott már létezett a megyei lerakó mellett egy válogató és egy komposztáló állomás is. Amit tehát most építettek mellé, az egy mechanikai és biológiai kezelőállomás: a lényeg az, hogy főleg nehezen újrahasznosítható, veszélyes anyagokkal szennyezett hulladékot hoznak majd az új telephelyre a kamionok, ezeket gépesítve válogatják, összevágják, majd külön csarnokban komposztálják, úgymond érlelik, és végül újra ledarálják. Az eljárás nyomán olyan anyag keletkezik, amelyet a lerakóhely megtelő felületeinek befedésére használnak. Másra ez nem lesz alkalmas. A fő viszont az, hogy ezen eljárás révén tömörítik a hulladékmennyiséget, azaz jóval tovább lesz használható a lerakó.

Szerdán a helyszínen azt láttuk, hogy még mindig várat magára a központi rész lebetonozása – ez nem végezhetik sem esős, sem túl meleg időben –, de azért haladt valamit, továbbá az áram bekötése is hátra van.

A teszteltést jövő héten kezdik meg, akkor hoznak először hulladékot az új telepre, és tömörítik majd. Körülbelül akkorra egy harmadik látogatást is terveznek a médiának: ekkor majd a  kivitelező a váradi Euritech cég fogja átadni az egészet, ünnepélyesen.  Az első szakasz az uniós projektből az, ami e hó legvégén lezárul, utána még a másodikra, azaz a működtetés első időszakára is vonatkozik a projekt. Arra is kiterjed, hogy mi lesz a megye más pontjain.

A Megyei Tanácsnál Bihart hulladékgazdálkodási szempontból 6 zónára osztották. A Váradon kívüli, többi említett zóna központjai különben a következők: Élesd, Szalonta, Belényes, Margitta, Székelyhíd. Cornel Popa most elmondta: ezen helyeken nyolcvan százalék fölötti szakaszoknál tart az ottani hulladékkezelők kiépítése. Ami nehezebben halad, az a régi, nem eurokonform tárolók lezárása és föddel való befedése. Pedig erre is adott pénzt az EU. Ilyen tekintetben a legjobban Élesd áll, ott 73 százalékban vannak készen a régi lezárásával, a legrosszabbul pedig Mihályfalva, ahol 7 százalékban.

Váradon is dolgoznak a régi városi tároló ökologizált lezárásán, ez 15 százaléknál tart.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!