ERDON Helyi hírek

2016.06.17. 16:42

Most még jók: két új utat néztünk Biharban

A leköszönő megyei tanácsi elnök, Tenke körzetében adott át két új útszakaszt – de nem volt ünnepélyeskedés, Cornel Popával csak kimentünk a helyszínre, megnéztük, hogy sikerült, és elmondta ott a részleteket. Kivételesen nem uniós projektek voltak.

A leköszönő megyei tanácsi elnök, Tenke körzetében adott át két új útszakaszt – de nem volt ünnepélyeskedés, Cornel Popával csak kimentünk a helyszínre, megnéztük, hogy sikerült, és elmondta ott a részleteket. Kivételesen nem uniós projektek voltak.

Kifogástalan maga a két új út, de máris furcsa az, hogy sem szegélykövet nem raktak a két oldalára, sem rendes útpadkát nem alakítottak ki, hanem csak tömörített kőréteg van mindkét oldalán, ami pár hét múlva szétesik majd, így számos szakaszon azonnali balesetveszély lesz pár centire is lesodródni az útról. Így tudnám összefoglalni azt, milyen munkát végeztek a kivitelezők Tenke körzetében azon a két szakaszon, amit pénteken Cornel Popával, a Bihar Megyei Tanács leköszönő elnökével néztünk meg. A jótállás ezekre 2 év, de a kivitelezők képviselői szerint a rejtett, azaz esetleg később észreveendő hibák kijavítására összesen tíz.

Adatok

A beruházások ezúttal a megyei vezetés költségvetéséből és a központi büdzséből mentek. Az egyik a 792-es számú megyei út 42 kilométeres szakasza, Bél, Tenke és Les között. Ezt az osztrák STRABAG bukaresti kirendeltsége kivitelezte, és már járható, de utómunkálatok még jövőre is lesznek közben. Kétszer egy sávos, 81 millió lejbe kerül, TVA-val. A másik a 795-ös számú megzei út Biharhosszúaszó és Nyárló közötti része, ami 7 kilométeres, kétszer egy sávos, és 7 millió lejből (TVA-val együtt) a Drumuri Bihor kivitelezte. Itt is vannak még utómunkálatok, de ez is járható már. Mindkét esetben betonozott vízelvezető árkokat is kialakítottak, volt, ahol gáz-, telefon- és vízvezetékeket is át kellett helyezni. Popa, aki tanácsi elnökségéig parlamenti képviselő volt, és az őszi parlamenti választásokon ismét az szeretne lenni, már előre jelezte: szeretné a sajtó jelenlétében úgymond lezárni a saját megyei vezetői időszakát, az ilyen projektjeinek leadását már régebben elkezdte, és ez is ilyen alkalom volt. Mint Tenkén a városházán rögtönzött tájékoztatóján hozzátette, a jövőben is azt javasolja, hogy inkább főleg uniós támogatásból korszerűsítsenek utakat, és parlamenti képviselőként is ezt fogja szorgalmazni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!