ERDON Helyi hírek

2016.06.26. 18:18

Ministránsokat avattak Váradon

Keresztelő Szent János születésének az évfordulóján, június 24-én, pénteken Exc. Böcskei László megyés püspök nyolc fiút avatott ünnepélyesen ministránssá a nagyváradi Székesegyházban.

Keresztelő Szent János születésének az évfordulóján, június 24-én, pénteken Exc. Böcskei László megyés püspök nyolc fiút avatott ünnepélyesen ministránssá a nagyváradi Székesegyházban.

Szent Lukács könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Elmélkedésében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: egy olyan eseményen vesznek részt, mely nem annyira megszokott vagy népszerű, az egyházmegyében is az elmúlt években csupán két hasonló alkalom volt, mégis időnként szükség van rá. Természetesen nem arról van szó, hogy csak nyolc ministráns lenne a plébániákon vagy az egyházmegyében, hanem azért tartják lényegesnek az ilyen fajta ünnepségeket is, hogy ezáltal kiemeljék e szép szolgálat fontosságát, és hálát adjanak Istennek a meghívásért.

Megjegyezte: Vakon Zsolt püspöki titkár, ifjúsági lelkész vezetésével a jelöltek hosszasan készültek, egy füzetet is szerkesztett a felkészítőjük, melyben benne vannak azok a fontos tudnivalók, melyeket el kellett sajátítsanak ahhoz, hogy feltalálják magukat az oltárnál, méltó módon tudjanak viselkedni, Isten elé állni, imádkozni, illetve az elmúlt időszakban azoknak a példaképeknek az életével, tevékenységével is megismerkedtek, akik segítségükre lehetnek abban, hogy örülni tudjanak e kiváltságos szolgálatnak, hogy egészen közvetlen közelében lehetnek Krisztusnak, akárcsak az angyalok.

Arról is beszélt az egyházmegye főpásztora: egy gyönyörű plakát is készült, melyen két gyermek látható, és az a felirat olvasható: mi lesz ezekből a gyermekekből? Ugyan Jézusról és Keresztelő Szent Jánosról van szó, akik különleges kapcsolatban álltak egymással, együtt nevelkedtek Isten terve szerint, aki egyiket a másikhoz küldte, hogy teljesítsék a küldetésüket, a kérdés azonban a ministránsokra is vonatkozik átvitt értelemben, akik nem akármilyen feladatra vállalkoztak, hiszen a ministrálás az emberek felé mutat, de mégis az Urat helyezi a középpontba.

Felelősség

Hangsúlyozta: neki személy szerint is sokat jelent e nap, hiszen visszagondol arra, hogy ő 5 éves volt, amikor elindult ezen az úton, és 26 esztendeje szentelték pappá. Hangsúlyozta: Akárcsak Keresztelő Szent János- akit kiválasztott, hogy fellépjen és tanúságot tegyen Isten bárányáról- mi mindannyian ott vagyunk az Úr tervében, különösen szeret bennünket, és meghív a jóra, melyet akkor tudunk a leginkább cselekedni, ha ott vagyunk a közelében. Úgy fogalmazott: Keresztelő Szent János szolgálatát alázat és hűség jellemezte, és a ministránsok is így kell viselkedjenek, nekünk pedig imádkoznunk kell azért, hogy minél több munkás legyen az Úr aratásában, egyre többen vállalják az ezzel járó felelősséget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!