ERDON Helyi hírek

2016.06.06. 16:33

Magyarok negyvenkilenc helyen

Az RMDSZ megyei szervezete által végzett párhuzamos szavazatszámlálás során megállapították: a szövetség Bihar megyében negyvenkilenc helyi önkormányzatba küldhet képviselőt.

Az RMDSZ megyei szervezete által végzett párhuzamos szavazatszámlálás során megállapították: a szövetség Bihar megyében negyvenkilenc helyi önkormányzatba küldhet képviselőt.

Az RMDSZ-nek összesen 247 helyi tanácsosa lesz a Bihar megyei helyi testületekben. A legtöbben, tizenketten a nagyszalontai helyi tanácsban ülnek majd, tizenegyen a borsi, valamint egyenként tízen az érmihályfalvi, az érsemjéni, a szalacsi és a székelyhídi helyi tanácsokba jutottak be. A szövetség kétharmados, vagy abszolut többséggel rendelkezik tizenhat helyi tanácsban, melyek a következők: Bihar, Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Bors, Érbogyoszló, Érmihályfalva, Érsemjén, Érszőllős, Értarcsa, Hegyközcsatár, Kiskereki, Nagyszalonta, Szalacs, Szalárd, Székelyhíd, Vedresábrány. Egyszerű többsége lesz az RMDSZ-nek az alsólugasi, érkörtvélyesi, a hegyközpályi, a margittai, a tóti, a vámoslázi, és a szentjobbi helyi tanácsokban. Kiemelendő, hogy a szövetségnek sikerült egy-egy tanácsost bejuttatnia a vaskohi, a belényesi és a gyapjúi helyi tanácsba is. Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) huszonkét tanácsosa lesz Bihar megyében, összesen tizenhárom településen. A legtöbben, négyen az érmihályfalvi helyi testületben, hárman pedig Hegyközcsatárban lesznek. az EMNP két tanácsost küldhet az érbogyoszlói, az érsemjéni, a kiskereki, és a szalacsi helyi tanácsba. A Magyar Polgári Pártnak (MPP) két tanácsosa lesz Berettyószéplakon, valamint egy-egy Biharon és Székelyhídon. Sem az EMNP sem az MPP nem juttatott képviselőt olyan önkormányzati testületbe, ahol az RMDSZ-nek ne lenne tanácsosa. Abban a negyvenkilenc helyi önkormányzatban, amelynek döntéshozó testületeiben magyar pártok is képviseltetik magukat, a román pártok közül legtöbb, szám szerint 165 tanácsost a Nemzeti Liberális Párt juttatta be, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) ezeken a településeken összeen 134 helyi tanácsost tudhat majd magáénak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!