ERDON Helyi hírek

2016.06.02. 11:21

Jól gazdálkodó jelöltek Szalárdon és Nagyürögdön

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, amelynek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Csütörtökön Nagy Miklós szalárdi és Bajó János nagyürögdi polgármesterjelöltek voltak jelen az ideiglenes székházban.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, amelynek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Csütörtökön Nagy Miklós szalárdi és Bajó János nagyürögdi polgármesterjelöltek voltak jelen az ideiglenes székházban.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke úgy jellemezte a két jelöltet, mint akik jól gazdálkodó emberek, és ezt az elmúlt évek során egyaránt bebizonyították a magánéletükben, a civil szférában, valamint a mezőgazdasági területen.

Nagy Miklós több mandátum óta Szalárd polgármestere, és aki napjainkban kimegy a község mindhárom településére, láthatja, hogy milyen pozitív irányba változott az arculatuk. Rengeteg megvalósítás történt, köszönhetően a sikeres pályázatoknak, a helyi csapat erőfeszítéseinek, az összefogásnak. Emellett a mindennapi, folyamatos, kitartó munka is meghozta a gyümölcseit. Bajó János jelenleg helyi tanácsos Nagyürögdön, és ő az első magyar, aki négy évvel ezelőtt bekerült a képviselő-testületbe, annak betudhatóan, hogy a Grim András által koordinált szórványprogram keretében 2012-ben ott is megalakult az RMDSZ. Az akkori helyhatósági választáson kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szervezet listája, és ezért most talán történelmi esély mutatkozik arra, hogy a tanácsosi helyek számát növeljék, sőt, „kis csodával” akár az is előfordulhat, hogy magyar vezetője legyen Nagyürögnek, vagy ha úgy alakulnak a dolgok, alku tárgyát képezheti legalább az alpolgármesteri tisztség megszerzése.

Szalárd

Nagy Miklós hangsúlyozta: hisz az összefogás erejében, a jóságban, noha sok az irigy, rosszakaratú ember. Megjegyezte: a fejlesztések a csapatmunkának, az RMDSZ támogatásának köszönhetőek. Korábban semmit se lehetett felmutatni, az előző polgármesterek után nem maradt semmi. A fiatalok elmentek, nem volt munka, így tulajdonképpen a lehetetlennel próbálkozott, amikor változtatni akart, de sikerült. Vezetésével az önkormányzat ingyen házhelyeket és panellakásokat biztosított a fiataloknak, be lett vezetve a víz- és csatornahálózat. Cél, hogy még szebb, tisztább, otthonosabb környezetet biztosítsanak, ezért tíz projekttel pályáztak, közel 20 millió euró értékben, melyek közül három állami, a többi pedig uniós finanszírozású. Többségük esetében túl vannak a tendereztetésen, vagy az utolsó engedélyekre várnak. Szeretnék bővíteni, korszerűsíteni mindhárom településen az ivóvíz- és a csatornahálózat, utcákat aszfaltoznának, illetve burkolnának vissza. Szalárdon most épül egy napköziotthon 3 csoport számára, szeptembertől after school-programot akarnak indítani. Nemcsak a gyerekek vagy a fiatalokra gondolnak azonban, hanem az idősekre is, számukra nappali gondozó központot létesítenének, ahol klubtevékenység is zajlana. Összekötőút létesült Szentimre és Félegyháza, valamint Síter és Szalárd közt, és leadták a pályázatot további összekötőutak létesítése Szenjobb- Szentimre-Szalárd, Szentimre-Diószeg és Szalárd-Tamási közt. Arra is törekednek, hogy Szalárd is kivegye részét a szakoktatásból, építészeti és restaurátori szakokat indítanának egy céggel együttműködve. Abban is bíznak, hogy a turizmus is fellendül Szalárdon, hiszen lenne potenciál. A kultúrházat is renoválnák, bővítenék, a vonatkozó pályázat le van adva.

Nagyürögd

A szórvány hangjaként megszólaló Bajó János arra hívta fel a figyelmet: Nagyürögd község lakosságának csupán 4,8 százaléka magyar, négy éve mégis 12,5 százalékot kapott a választásokkor. Magyarok élnek Sályiban és Lesen, de inkább el vannak nyomva, a 20 éve regnáló polgármester nincs tekintettel az óhajaikra. Ennek ellenére, RMDSZ támogatással két éve Szacsvay-mellszobrot sikerült avatni a katolikus templom kertjében, és jók a kapcsolatok a hajdúnánási középiskolával, az itteni és ottani gyermek közös programokon vesznek részt, és ezt az együttműködést folytatná. Szintén támogatással sikerült felújítani a lesi református és a sályi katolikus templomot. Problémát okoz, hogy Sályiban egyáltalán nincs vezetékes víz és csatornázás. Az RMDSZ-es polgármesterjelölt több figyelmet fordítana a fiatalokra is, lehetőséget teremtene számukra a közös szórakozásra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!