ERDON Helyi hírek

2016.06.26. 17:57

Hogyan táplálkozzunk egészségesen?

Őseink táplálkozásáról, jó és rossz étkezési szokásokról tartott előadást a két nagyváradi nutricionista, Naomi és Khor szombaton, a vár Veres-termében. Jótanácsok is elhangzottak.

Őseink táplálkozásáról, jó és rossz étkezési szokásokról tartott előadást a két nagyváradi nutricionista, Naomi és Khor szombaton, a vár Veres-termében. Jótanácsok is elhangzottak.

A jelenlévők megtudhatták, milyen edényekben és milyen módszerekkel főzték eledelüket a hunok – az egyik módszer az volt, hogy egy fába helyezték az eledelt, melyet kívülről meggyújtottak, bent pedig közben elkészült a étel. A hagyományos kenyérről is szó esett, mely teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült, de más gabonát is fogyasztottak őseink – például barna rizset, hajdinát, zabot, árpát. A kölesnek és a hajdinának nagyon jó élettani hatása van, a gabonákat jó nem csak áztatni, de csíráztatni is, s az ezekből készült fasírt remek fehérjeforrás, mely egyben nagyon egészséges is.

Húspor és tejpor

Szó esett a rostok szerepéről a szervezetünkben, s arról, hogy a fehér liszt a „plafonig emeli” az inzulinszintünket, akárcsak az édességek. Inkább gyümölcsből származzon az a cukor, amelyet elfogyasztunk, az sokkal egészségesebb.

Őseink ismerték a tejport és a húsport – csata előtt porból készült húsleves adott nekik erőt, ennek valóságos doppinghatása volt. Sok zöldséget és fűszernövényt használtak fel, mi is jól tesszük, ha eledeleinket például borsikafűvel, csomborral, kakukkfővel ízesítjük. Sokféle gyümölcsöt is ettek – sokan közülünk már alig ismerjük a somot, a kökényt. Ha kirándulni megyünk, gyűjtsünk ehető vadon termő növényeket, hiszen nincs egészségesebb annál, amit a természet nyújt.

A kumiszt bőrtömlőkben erjesztették, alkoholos erjedés folytán részegítő hatása hosszasabb volt, mint a söré, hangzott el. De a húsok mellé is ettek-ittak gyengén erjesztett kumiszt, ez azért is jó volt, mert az alkohol meggátolta, hogy a zsír a véráramba jusson.

Jótanácsok

Általánosságban elmondhatjuk,hogy túl sok tejet iszunk manapság, pedig a tej kivonja a kálciumot a csontjainkból.  Szó esett az áldosról, az áldomásról –mely eledel volt, mégpedig sűrűbb főzelék, a burokról, a töltelényekről (ezek töltött baromfiak voltak), a sütényekről, a süttyönyökről, a karakányokról.

A két táplálkozás szakértő általános jótanácsokkal is ellátta a jelenlévőket – például, hogy ne együnk két fogást egymás után, a levest hagyjuk estére, az ebéd legyen szilárd. Ha megvárjuk, míg az agyunkhoz eljut a jóllakottság jelzés, akkor máris túl sokat ettünk, hangzott el. Az egészséges táplálkozást az határozza meg, hogy mit, mennyit, mikor és milyen kombinációban fogyasztunk el, s ha például vacsorára salátát eszünk, az éjszaka folyamán sejtszintű gyógyulás kezdődik szervezetünkben.

A két táplálkozás szakértő egyébként hajdina salátát és kölesfasirtot készített a főzőversenyen, továbbá egy különleges, gyömbér alapanyagú italt is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!