ERDON Helyi hírek

2016.06.05. 18:20

Gyanús szellőztetés, durva őr…

Voltak incidenesek és szabálytalanságok ezúttal is Bihar megyében is a választásokon. Az APD emberei járták a megyét, vezetőjükkel együtt, aki délután lapunknak összegezte az eseteket.

Voltak incidenesek és szabálytalanságok ezúttal is Bihar megyében is a választásokon. Az APD emberei járták a megyét, vezetőjükkel együtt, aki délután lapunknak összegezte az eseteket.

Becsukatta az ablakot, erre nekiestek. Ez volt az egyik incidens az önkormányzati választásokon Bihar megyében. A Pro Democratia Szövetség (APD) váradi vezetője, Simon Adrian 18 óra körül is még a megyét járta, de lapunknak ekkor összegezte a tapasztalatokat. Mint elmondta, sok önkéntes jelentkezett náluk, de végül kevesen válallták amunkát. Így összesen csak 6 emberrel járták a megyét, két autóval, két csapatra osztva.  Diószeg, Margitta, Élesd, Rév, Székelyhíd, Szentmárton, Hidisel, Szombatság és ezek zónájában is jártak.

Drágcsékén egy nagyon lelkes 19 éves önkéntesük dolgozott, aki észrevette, hogy az egyik szavazókörzet ablakai nyitva vannak. Márpedig ez tilos. Lehet akár negyvenöt fok is, a voksolás teljes időtartama alatt törvény szerint csukva kell tartani a szavazókörök ablakait – jelezte Simon. Az önkéntes jelentést is tett erről, „mire az egész szavazókörzet összes embere nekiesett” – mondta az APD vezetője. Ezt követően még a rendőr is kérdőre vonta, hogy miért nem neki szólt legelőször, mert szerinte ez a törvényes. „Sajnos ez a rendőr nem csak durva volt, de tudatlan is, hiszen ilyen kötelezettség nincs„ – tette hozzá Simon.

A villongásokat kiváltó ablakokat végül sikerült becsukatnia az APD-nek.

Ácsorgó jelöltek...

Közben Szombatságon is érdekességek zajlottak. A voksolás előtt kiderült ugyanis, hogy oda hirtelen és majdnem egyszerre 280 ember kért ideiglenes lakcímigazolást (flotant), ami választási csalás előjele lehetett. Ám végül csak mintegy 35-en voksoltak közülük. Hogy mi volt a 280 ember célja, és netán csak a hírverés miatt álltak volna el a csalástól, a nem derült ki. Hidiselen ezzel egyidőben azt tapasztalták az APD-sek, hogy maguk az ottani jelöltek ácsorognak a szavazókörzetek bejáratánál. Simon szerint”ez nem tilos, de furcsa”. Tehát nem küldhették el őket, „viszont annak a gyanúját veti fel, hogy a jelöltek listázták, ki jön el szavazni és ki nem, illetve ennek függvényében igyekeztek, ha kell, estére mozgósítani a saját szavazóikat”. A leggyakoribb eddig a csalási módszerek közül a „választási turizmus „ volt, amikor autókkal hurcolták a szavazókat, és többször szavaztatták őket. Az APD szerint idén ez visszaesni látszott, bár így is láttak gyanús autókat, amelyekben sokan érkeztek a szavazókörzetekhez, viszont többször fordulni ugyanazokat a járműveket már nem látták.

Az ilyen csalások visszaeséséhez hozzájárult az új informatikai rendszer is. Mint már megírtuk, az Állandó Választási Hatóság (AEP) működtette azt az új informatikai rendszert, amelyet a június 5-ei önkormányzati választásokon első ízben alkalmaztak a részvétel valós idejű követése és a választási csalások kiszűrése érdekében . Az ország mind a 18 ezer szavazókörzetét ellátták egy-egy táblagéppel, amely interneten csatlakozik az AEP országos hálózatához. A választó személyazonossági igazolványából beszkennelték a személyi számát, és a központi adatbázisba előre feltöltött választói névjegyzék alapján a szoftver azonnal ellenőrizte, jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e és nem szavazott-e már másutt.  Simon hozzátette azonban: “ez a rendszer jó, és jól is vizsgázott – viszont az igazán fontos nem is ezen a voksoláson volt, hanem majd ősszel a parlamenti választásokkor lesz tétje a többszöri szavaztatás kiküszöbölésének, ott gyakoribb ugyanis, tehát akkor lesz még nagyobb haszna az újításnak”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!