ERDON Helyi hírek

2016.06.07. 11:18

European Music Open - Nemzetközi fesztivál Váradon

Június 9-12. között Alexandru Badea tenor támogatásával, partnerintézményekkel együttműködve a Nagyváradi Önkormányzat első alkalommal szervezi meg az European Music Open fesztivált.

Június 9-12. között Alexandru Badea tenor támogatásával, partnerintézményekkel együttműködve a Nagyváradi Önkormányzat első alkalommal szervezi meg az European Music Open fesztivált.

A szervező együttműködő partnerek kedden sajtótájékoztatón ismertették a részleteket, melyen azon reményüket juttatták kifejezésre, hogy a nevében ugyan zenei jellegére utaló, de azért ennél több, vagyis irodalmi, közéleti kollokviumot is magába foglaló nemzetközi fesztivál hozzájárul majd a kulturális és vallási turizmus fellendítéséhez, illetve Várad jó hírnevének öregbítéséhez. Jelen voltak Alexandru Badea tenor, ötletgazda, Mihai Jurca, az önkormányzat által működtetett A Nagyváradi Turizmust Népszerűsítő Egyesület elnöke, a Mária királyné Színház, illetve a Nemzetközi Rövid Dráma Fesztivál Alapítvány részéről Victoria Balint művészeti igazgató, Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Erdei Anita, a Római Katolikus Püspökség vallásturisztikai szakreferense.

Arra hívták fel a figyelmet: a helyi költségvetésből 170 ezer lejjel támogatott rendezvénysorozat nyitóünnepségét június 9-én, csütörtökön 17 órától tartják a Kossuth utcai neológ zsinagógában, ahol rendkívüli koncertet ad Shmuel Barzilai, a Bécsi Zsidó Hitközség főkántora, aki több mint három évtizede kápráztatja el nagyszerű orgonajátékával hallgatóságát a világ különböző pontjain. Ugyanaznap 19 órától a Körösvidéki Múzeumban a bukaresti Király József vizuális művész június 23-ig megtekinthető fényképeiből nyílik tárlat, akinek a neve jól ismert hazai kortárs művészeti körökben.

Június 10-én, pénteken 19.30 órától az év zenei eseményeként beharangozott Carmina Burana-t mutatják be a színházban. A karmester Cristian Mandeal, és a temesvári Bánság Filharmónia és Zenekar kíséretében olyan világhírességek lépnek színpadra, mint Theodora Varga, a Regensburgi Opera szopránénekese, Marian Pop, a Kassel-i Opera baritonénekese vagy Alessandro Lucciano tenor.

A Székesegyházban

Június 11-én, szombaton 14.30 órától Francois-Henri Houbart, a párizsi La Madelein katedrális, improvizációi okán is ismert főorgonistája játszik a Székesegyház orgonáján, mely szakemberek szerint, amennyiben restaurálnák, messze földön híres koncertek zeneeszközéül szolgálhatna. Közreműködik Elisabeth Vidal szopránénekesnő, és felcsendül többek közt Guonod Ave Mariája, Bach-fúga, és a felemelő Agnus Dei is. Este 19.30 órától a színházban egy kollokvium keretében az aktuális közéleti viszonyokat vesézi ki Ioan Holender, Emil Hurezeanu, AdrianaBabeţi, Dan Dediu és Sever Voinescu.

A fesztivál június 12-én, vasárnap ér véget, mely napon 19.30 órától operagála kezdődik a színházban. Mások mellett olyan közismert operaénekesek lépnek fel, mint Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan vagy Ovidiu Ciucuriţă. Vezényel a már említett Cristian Mandeal karmester, és a program részét képezi például a győztes egyiptomi had diadalmenete az Aidából, a Hoffmann meséiből és a Lammermoori Luciából egy-egy részlet, valamint a rabszolgakórus éneke a Nabuccoból.

A Carmina Burana-előadásra, a kollokviumra és az operagálára jegyet kell venni, információnk szerint az elsőre már elfogytak. A belépők 10-50 lejbe kerülnek, kaphatóak a színház jegypénztárában, vagy a biletmaster.ro honlapon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!