ERDON Helyi hírek

2016.06.17. 09:49

Az egyik mélygarázs elkészül az idén, a másik nem

Ha minden optimálisan alakul, akkor két hónap alatt elkészülhet Nagyváradon a városi kórház mellett épülő mélygarázs.

Ha minden optimálisan alakul, akkor két hónap alatt elkészülhet Nagyváradon a városi kórház mellett épülő mélygarázs.

Ştefan Roşca, a kivitelező Construcţii Bihor cég főmérnöke kifejtette, már betonozzák a leendő létesítménynek az Olaszi park felőli részét, míg a kórház felőli oldalon a hidroizoláción dolgoznak. Hamarosan megkezdődik a mélygarázst a rogériuszi piaccal összekötő aluljáró építése. Mivel ez utóbbi munkálat hét méteres mélységig lemegy, ezért ott a közműveket is át kell majd helyezni, éppen ezért ez valamivel komplexebb munkálat lesz, annál is inkább, mert a villamosforgalmat is le kell majd állítani. Roşca elmondta, hogy minden munkálat rendben halad, csak a közműhálózat áthelyezése jelenthet kisebb gondot. Hozzátette: miután elkészül az aluljáró, leaszfaltozzák a felszínt, és végül egy körforgalmat is épít a cég. Kérdésünkre válaszolva aláhúzta, hogy ennek a munkálatnak a finanszírozásával nincsenek gondok, hiszen a költségeket a cég saját költségvetésből állja, és miután felépül a létesítmény, az azt üzemeltető nagyváradi Közterület-fenntartó három év alatt havi részletekben fogja visszafizetni a cégnek a költségeket, melyek 14.400.000 lejre rúgnak áfával együtt.

Mélygarázs II.

Jóval nehezebben haladnak a munkálatok a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázsnál, melynek kivitelezője ugyanaz a cég, úgyhogy Ştefan Roşca főmérnök adott információkat ezzel kapcsolatban is. Mint mondta, ott zsaluzzák az oszlopokat. A főmérnök hozzátette, hogy ott nem csak a finanszírozás problematikus, hanem maga az építkezés is, ugyanis a zsinagóga felőli oldalon nem szabad ugyanazt a falmerevítő eljárást alkalmazni, mint a leendő mélygarázs többi részén, ahol a falakat kampókkal mintegy lehorgonyozzák a földbe, így a zsinagóga felőli oldalon egy más típusú, időigényesebb és olyan eljárást kell alkalmazni a falak rögzítéséhez, ami nem veszélyezteti a zsinagóga struktúrájának a stabilitását. Hozzátette, hogy a Kossuth utcai mélygarázs leghamarabb jövő év nyárra készülhet el. A kivitelezési költség 24 millió lej plusz áfa.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!