ERDON Helyi hírek

2016.06.02. 09:39

A biztonságos internethasználatról

A IV. Gyerekfesztivál keretén belül szerdán a biztonságos internetről Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője tartott előadást a 16-os és 11-es iskola 120 diákjának.

A IV. Gyerekfesztivál keretén belül szerdán a biztonságos internetről Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője tartott előadást a 16-os és 11-es iskola 120 diákjának.

Az oktatások során olyan témák lettek kiemelve, melyek a mindennapi életünk részei. Ilyen többek között a személyes adatok védelme, az online zaklatás, netikett és a webes identitás. A gyerekek számára kisfilmek, feladatokkal színesített programok, valamint számos információ volt bemutatva a biztonságos internetről, amire figyelni érdemes.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi csoportja a Magyar Egyesület támogatásával 2013 óta felvilágosító előadásokat tart a biztonságos internetről számos Bihar megyei iskolában, líceumokban és egyéb közösségekben, ahol igényt tartanak rá. Az oktatás célja az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tétele a gyermekek, fiatalok számára, valamint a jogellenes tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának a biztosítása. Napjainkban a gyerekek egyre korábban kezdik el használni az internetet és a modern technológiákat. Ők már olyan digitális világba születtek, ahol az internet, a számítógépek, tabletek és okostelefonok jelen vannak a mindennapokban.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi munkatársaival az elmúlt tanévben 8 általános iskolában tartottunk biztonságos internet oktatást 320 gyermek részére. A célcsoportok 9-11 éves és 11-13 éves iskolások voltak.

Kiderült

A beszélgetések alkalmával kiderült, hogy a gyerekek közül sokan választanak példaképet a médiából és átveszik a viselkedés mögötti értékrendet is. Sok esetben a szülővel való érzelmi kapcsolat gyakran laza, az internet egyre jelentősebb tényezővé válik számukra, mivel könnyen elérhető, kényelmes, következmények nélkül nézhetnek meg valamit, beszélhetnek valamiről, tölthetnek fel tartalmakat. Az internet gyakran alkalmas arra, hogy a gyermek elmeneküljön a magány vagy a valóság elől, megteremtheti magának azt, amire vágyik. Az internet a gyerekek számára elsődlegesen a szórakozást, az iskolai feladatok támogatását és természetesen a kommunikáció lehetőségét jelenti. A kommunikáció a közösségi oldalakon, illetve az közvetlen üzenetküldéseken keresztül zajlik. A közösségi oldalak felhasználása által a személyes adatait a gyermekek jelentős része alig-alig, vagy ha igen, akkor sem túlságos odafigyeléssel védi.

A tudatos és biztonságos önálló internethasználathoz elengedhetetlenül szükséges, hogy a diákok időben, az internethasználat megkezdésével párhuzamosan sajátítsák el a megfelelő ismereteket, melyek megvédik őket a rájuk leselkedő veszélyektől. Nem elriasztani kell őket, hanem felkészíteni a veszélyforrásokra, és megtanítani arra, hogy mit tudnak egyedül megoldani vagy elkerülni, és mihez kell feltétlenül felnőtt segítséghez folyamodniuk.

Az oktatások alapját képező tananyag elkészítését, valamint a központi koordinációt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!