ERDON Helyi hírek

2016.06.01. 18:27

2018 végéig eléri a határt a magyar autópálya

Szerda  délután Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő meghívására Váradon járt Tasó László magyarországi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Szerda  délután Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő meghívására Váradon járt Tasó László magyarországi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Azzal a szándékkal hívta meg Váradra Cseke Attila a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy lendületet adjon az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza megépítésének. Kiemelve az utak, és a közlekedési kapcsolatok fontosságát, Tasó László államtitkár felidézte, hogy 2009-ben 16-16 magyarországi, illetve romániai település részvételével létrejött az Európa Kapu- Európai Keleti Társulás, szeptembertől pedig megnyílnak azok az uniós csatornák, melyekre pályázni lehet. Hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a magyar- román kapcsolatokra a közlekedés területén is, ezért örültek annak, hogy a múlt év nyarán át tudták adni a nagylaki hiányzó M43-as autóút szakaszt, mely összeköttetésbe került az autópályával, és így Románia első kapcsolódási pontját jelenti Nyugat-Európával a 4-es páneurópai korridoron keresztül. Rendkívül fontos azonban, hogy a térségben a gyulai szakaszt is felújítva újabb kapcsolat alakuljon ki, melynek érdekében az anyaországi több mint 300 milliárd forint költségvetési forrást biztosít az M44-es autóút kiépítésére. Debrecentől az M35-ös I-es, II-es ütemét építik meg, a napokban történik meg a területátadás, 69 milliárd forintba kerül nettó ez a beruházás, május 31-én pedig már látható az M4-esnek Berettyóújfalutól Nagylakig, vagyis az országhatárig való kiépítésének a felhívása az európai uniós értesítőben, lehet tehát pályázni ennek a szakasznak is a kivitelezésére, ami 81 milliárd forintba kerül. Ezt a munkát most ősszel kezdik el, és 2018 végéig be kell fejeződnie.

Folytatják Miskolcnál az M30-as továbbépítését, már megkezdték a Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakasz építését, és ott legkésőbb 2019 közepére megépül az M30-as autópálya. Ez egy 160-170 milliárd forint közötti beruházás lesz, és ennek köszönhetően megvalósul majd az az összeköttetés, mely segít majd Romániában abban, hogy csatlakozzon a Via Carpatia elnevezésű Magyarország-Szlovákia-Lengyelország folyosóhoz. Így 2019 közepétől a Romániából érkező gyorsforgalom autópályán tud majd továbbhaladni Szlovákia felé az M4-es, az M35-ös, az M3-as, illetve az M30-as vonalain.

Vasúti fejlesztés

Ugyanakkor a vasúti fejlesztéseket is folytatni szeretnék, Püspökladánytól Debrecenig folytatják a villamosítást és a fejlesztést 160 kilométeres sebességre, és most készítik elő a Püspökladány-Biharkeresztes szakasz villamosítását is, ez 24 milliárd forintos nettó beruházás lesz, és 2019-ben legkésőbb be akarják fejezni, és segíteni fog Romániának a vasúton is.

Ebben az évben megkezdődik a 48-as számú, Debrecen- Nyírábrány-Érmihályfalva út megerősítése teljes teherbírásra, és a közös RO-HU forrásokból a nyírábrányi átkelőhely nagyhatárrá történő felminősítését készítik elő. Arra is törekednek, hogy minden olyan országnak, ahol a Tisza végigfolyik, lehetősége legyen uniós forrásokat lehívni a mederbiztonság, illetve a hajózhatóság kialakításához. Emellett együttműködnek a román belügyminisztériummal abban, hogy a megépített tíz határkapcsolat a schengeni övezetbe való belépés előtt használható legyen. Úgy fogalmazott az államtitkár: Magyarország minden tekintetben érdekelt, és segíteni szeretné Romániát abban, hogy minél hamarabb ezen térséghez tartozzon, szerinte jól folynak a tárgyalások.

Az elhangzottakat Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke azzal egészítette ki: az uniós pályázatokat már elnyerték, és jelen pillanatban zajlik a tendereztetése a Berettyóújfalu-Komádi, Berettyóújfalu-Derecske-Debrecen, Debrecen-Hajdúszoboszló- Balmazújváros, Nyíradony- Érmihályfalva, Nyírábrány- Érmihályfalva, valamint Vámospércs- Érmihályfalva kerékpárszakaszok kiépítésének.

Két megoldás

Cseke Attila az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza építésével kapcsolatban azon meggyőződésének hangot: az Országos Út- és Autópálya Társaságnak, illetve a Szállításügyi Minisztériumnak fel kellene bontania a szerződést a kivitelezővel, vagy pedig közös megegyezéssel a spanyol konzorcium azonnal el kellene kezdenie a munkát. Sürgette ugyanakkor, hogy villamosítsák a Várad és Kolozsvár közötti vasútvonalat, illetve duplázzák meg a nyomvonalat. Bejelentette: június 1-től megnyíltak a Nagy Infrastruktúra Operatív Program vonatkozó forrásai, lehet tehát pályázni. A sajtótájékoztatón jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, valamint Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelölt is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!