ERDON Helyi hírek

2016.05.26. 09:33

Tükörbe nézésre provokál: újabb Muian-"őrület"

Megint egy fejezettel bővült az a projekt, amely azt mutatja be, miként reagál a provinciális közvélemény arra, ami nem azonnal érthető számára. A Muian projekt újabb eseménye volt szerdán.

Megint egy fejezettel bővült az a projekt, amely azt mutatja be, miként reagál a provinciális közvélemény arra, ami nem azonnal érthető számára. A Muian projekt újabb eseménye volt szerdán.

Évek óta újabb és újabb alakzatokat ölt – és szerda este a Visual Kontakt jóvoltából megint újabbat öltött. Mint akkoriban megírtuk, már máskor is véget ért a Muian-projekt, és most újabb vége volt. Bár persze ezek inkább külön fejezetei. A nagyváradi Visual Kontakt Fő utcai kiállítótermében szerdán újabb kvázi performanszot láthattunk. Ezúttal - a fő gondolat szerint - Muian, vagy a Muian, ahogy tetszik, azt jelentette be, „kit támogat a választásokon”.

Na kit is?

Persze, hogy az induló jelöltek közül senkit. Ezzel szemben az este során erős társadalomkritikai adagokat kaphattunk, politikai szatírát, a galéria termeiben. Olyan megoldásokkal, amelyek sajnos nálunk még megütközést kelthetnek, de fejlettebb társadalmakban már rég nem, sőt, ott már nem is  számítanak új megoldásnak. Talán emlékeznek rá, hogy a Muian akció keretében mintegy három évvel ezelőtt saját képmását festette rá Nagyvárad több épületére Gabriel Miloia, a projekt kiötlője. Akkor sokakban megütközést, pánikot keltett, de ez is cél volt, akárcsak bármilyen más reakció dokumentálása, főleg a kisstílű vadulásoké, és a „jóra való polgárok” (valójában az átlagban evickélők) jajveszékeléseié és sopánkodásaié. Ebből a bőséges, több módon feldolgozott anyagból lett aztán a galéria több termét megtöltő tárlat, performansszal egybekötve, aztán a galériában újabb performansz és újabb kiállítás. A kisvárosi cirkuszok bizonyítékaként most tehát újabb fejezetet nyitott meg a galéria.

Most ironikus és szándékosan helytelen ül írt jelmondatokat tartalmazó plakátokkal, nemi szervek lobogtatása révén erős kutyának mutatkozó jelölti anyagokkal találkozhattunk, valamint a politikusok képmutató voltát onanizálással, vizeléssel, transzvesztitáskodással megjelenített videóprojekciókkal és plakátokkal. Mindegyik performanszot a galéria vezetője adta elő. Nem beszélve arról, hogy annak bemutatására, hogy mennyire nem képvisel manapság egyetlen politikai erő sem senkit, mennyire üres hazugság az egész versengés, szándékosan érvénytelenített szavazásra buzdította a látogatókat, a június 5-i választáson. Be is szerzett rengeteg olyan pecsétnyomót,  ami hasonlít a „VOTAT” pecséthez, ám a művész arcképének lenyomatát hagyja maga után, és mindegyikhez tintapárnákat is, dobozokban, és a látogatók elvihették ezeket, azt kapva útravalóul a művésztől, hogy aki szeretne protestálásképpen összevissza pecsételéssel érvénytelenített szavazólapojkat az urnába dobni a június 5-i választáson, az vigye majd magával a szavazófülkébe az ajándékokat, és azokkal pecsételgessen.

Azt is elárulta Miloia, hogy beiratkozott a PNL-be (azért oda, mert történetesen az vezeti a várost, és azzal volt szándékosan kiprovokált konfliktusa is), és a plakátjai szigorúan 1 lej alatti adományokért megvehetőek voltak, a pénzt pedig az itt vezető pártnak adományozza.

És mint Gabriel Miloiától tudjuk, a Muian akciósorozatból könyv is készül. Amit kéziratban már olvastam, és a vaskos műről azt mondhatom: a szokott módon vitriolos és humoros – és a szokott módon nem lesz benne köszönetük azoknak, akik általában is értetlenek, középszerűek és zártak. Épp nekik is szólna, jó hatással is lenne rájuk, az oly szükséges perspektíva-tágításukat hozná - de mivel általában nem szokták megérteni, a kötet is, akárcsak e művészeti akciók sorozata sokkal inkább róluk szól, mint nekik.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!