ERDON Helyi hírek

2016.05.31. 14:30

„Többet kell tennünk az itt lakókért, mint eddig”

Előkészületben van egy olyan projekt, mely a velencei, úgynevezett NATO-tömbház lakóinak az életét jobbítaná, s egyebek mellett egy multifunkcionális központ építésére is vonatkozik.

Előkészületben van egy olyan projekt, mely a velencei, úgynevezett NATO-tömbház lakóinak az életét jobbítaná, s egyebek mellett egy multifunkcionális központ építésére is vonatkozik.

A részletekről Huszár István alpolgármester, Kecskés Irén Mónika, az RMDSZ helyi tanácsosjelöltje, valamint a romák ügyeit felvállaló Lakatos János RMDSZ-es megyei tanácsos számolt be a keddi sajtótájékoztató során . A velencei, Voltaire utcai közel száz lakásról, mely az úgynevezett „NATO-blokkban” található, valamint a tömbház melletti barakkokról van szó, ahol javarészt romák laknak, nagyon rossz körülmények között. „A gond létezik, s attól, hogy nem vesszük tudomásul, nem fog elmúlni. A helyhatóságnak többet kell tennie az elkövetkezendőkben az itt lakókért, mint az eddigiek során” - mondta Huszár István.

Vederrel hordják

Egyrészt több család a tömbház mellett összetákolt barakkokban lakik, nagyon szűkösen, a legelemibb higiéniai feltételek nélkül. Vannak olyan tákolmányok, ahol tíz-tizenegy személy lakik 3-4 négyzetméternyi területen. Az ő helyzetük jobbításáért bővítenék a tömbházat egy lépcsőházzal. Másrészt, sokat javítana a lakók életminőségén, ha egyéni vízórákkal rendelkeznének. Jelenleg ugyanis, mivel több milliárd lejes adósságot halmoztak fel, családonként egyformán havi száz lejt kell fizetniük a vízért, de ennek a pénznek a fejében a lépcsőházakban csak felváltva van víz, minden hónapban másikban, a többi lépcsőház lakója pedig vederrel hordja onnan, ahol éppen van. Csak hideg vizük van, meleg vizük nem is volt soha.

Lakatos János elmondta: vannak, akiknek van mosógépjük, sok vizet használnak, mások pedig alig, mégis ugyanannyit kell fizessenek. A megyei tanácsos kihangsúlyozta: ezek az emberek nem koldulnak, vannak közöttük, akik dolgoznak, vannak, akik napszámos munkát vállalnak és olyanok is, akik szociális segélyből élnek. Tisztelettudó emberek, akik nagyon hálásak azért, amit eddig is tettek értük, jegyezte meg.

Központ

Kecskés Irén Mónika arról szólt: ugyanazon a projekten belül egy multifunkcionális központot is építenének, melynek első sorban az lenne a szerepe, hogy szakmát tanulhassanak azok a roma fiatalok, akik kikerülnek az iskolapadból. Bíznak abban, hogy sikerrel pályázzák majd meg romák társadalmi beilleszkedését, a szegénység által fenyegetett személyek számának csökkentését célzó uniós pénzalapokat, egyelőre a projekt teljes összegét még nem tudják, de – amint Huszár István a későbbiekben elmondta – hozzávetőleg 1,8 millió euróra lenne szükségük. „A manzárdosítás az említett tömbház esetében nem lehetséges, ugyanis az építmény alapja nem teszi ezt lehetővé, a struktúra megerősítése pedig nagyon sokba kerülne. Egy új lépcsőházzal viszont 16 további lakás épülhetne, első sorban a barakkokban élő családok számára. Kérdésre válaszolva Huszár István elmondta: az alpolgármester kabinetje kezdeményezérére sikerült elvégezni a NATO-tömbház tetejének a szigetelését is, melyet először elvetett, később viszont megszavazott a tanács. Tavaly, szeptember és október folyamán bonyolították le a versenytárgyalást, az egész 110 ezer lejbe került.

A későbbiekben a jelenlévők megtekintettek egy kisfilmet is, mely tavaly télen készült, s mely megdöbbentő képsorokban mutatja meg a tákolmányokban lakó családok életét. Többek között kisgyerekek láthatók a filmen, akik mohón falják az üres kenyeret. „Értük kellene változtatni” - jegyezte meg Lakatos János.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!