ERDON Helyi hírek

2016.05.03. 08:39

Tavaszi ragyogás Kurutty-módra

A tavaszi vakáció első napján szervezték meg a XVIII. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszát a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

A tavaszi vakáció első napján szervezték meg a XVIII. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszát a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Az immár „nagykorúvá” lett, izgalmakkal teli, játékos felfedezést nyújtó vetélkedő idei témája a „Tavaszi ragyogás” volt. A Kurutty egy nagy játék, felfedezés a készülés és maga a verseny is, mely tele van izgalmakkal. Ez a játék ugyanakkor komolyan vett felelősség is, mert a tehetséges magyar gyermekek egyéniségének formálását, intelligenciájának, kreativitásának fejlesztését tűzte ki célul. Több egy műveltséget nyújtó/mérő megmérettetésnél, hiszen több műveltségi területen is jártasnak kell lenniük a négytagú csapatoknak – ebben az évben például anyanyelv, idegen nyelv, matematika, természeti jelenségek, növényvilág, híres emberek, művészetek (rajz és ének) témakörben kellett bizonyítaniuk a vetélkedő megyei szakaszán. A Kurutty másik nagy érdeme, hogy igazi csapatjáték úgy a pedagógusközösség, mint a gyermekcsapatok számára, hiszen a négytagú csapatok különböző korosztályú gyermekekből tevődnek össze (egy-egy I., II., III. és IV. osztályos tanuló).

Bihar megyében ebben az évben 6 település (Belényes, Bors, Mihályfalva, Nagyvárad, Szalacs, Székelyhíd) 7 iskolája vett rész a versenyen, összesen 33 csapattal, közülük 10 csapat mérte össze a rátermettségét a megyei szakaszon, melynek szervezője és moderátora Tankó Zita, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedagógusa volt.

Eredmények

A következő eredmények születtek: I. Csupa-csupa (nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, csapattagok: Haizer Henrietta, Varga Krisztina, Hirka Dániel, Joó Fatima); II. Aranyág (nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, csapattagok: Kató Petra, Sebestyén S. Dávid, Kató Ráhel, Moldoványi-Kelemen László); III. Tündérrózsák (nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola, csapattagok: Váradi Kristóf, Bárdos Ingrid, Balogh Gergő, Bárdos Dominik); IV. Fourtuna (nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola, csapattagok: Kövér Sára, Rázmán Orsolya Fanni, Bődi Zenkő, Csongvay Dorottya); V. Rügyek (belényesi Nicolae Popoviciu iskola, csapattagok: Lazăr Alexandra, Lőrint Egon, Mike Boróka, Lőcse Márk).

Mivel a Fourtuna csapat nyerte meg a tavalyi országos vetélkedőt, ezért ebben az évben Nagyvárad ad otthont a vetélkedő országos döntőjének május 20–22, között, a Szent László Iskola lesz a házigazda tanintézmény. Bihar megyét a Csupa-csupa, Aranyág (felkészítők: Fekete Éva, Kiss Csilla, Miklós Erika, Módi Blanka, Sándor Mária, Tankó Zita, Tóth Annamária, Varabecz Mónika) és Fourtuna (Felkészítő: Antal-Fórizs Enikő) csapatok képviselik majd. Sikeres felkészülést és sok sikert kívánunk nekik!

Köszönet illeti a szervező Szent László iskola munkaközösségét és támogatóinkat (Tolnay István világi főjegyző úr, Mallersdorfi ferencesnővérek, Caritas Catolica), akiknek köszönhetően évről évre sikerül megvendégelni és megjutalmazni az ügyes kisiskolásokat és felkészítőiket. Külön köszönet a vetélkedő médiatámogatójának: a Bihari Naplónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!