ERDON Helyi hírek

2016.05.30. 11:52

Színes programok az iskolák majálisán

A majális második napján, vasárnap, amint az már hagyomány, a nagyváradi magyar tannyelvű, illetve magyar tagozattal rendelkező iskolák mutatkoztak be, előadások és különféle tevékenységek zajlottak.

A majális második napján, vasárnap, amint az már hagyomány, a nagyváradi magyar tannyelvű, illetve magyar tagozattal rendelkező iskolák mutatkoztak be, előadások és különféle tevékenységek zajlottak.

Az iskolák majálisát már több mint másfél évtizede rendszeresen megszervezik, azonban a Minden Magyar Majálisának részeként megszervezett bemutatkozás most először zajlott a vár belső udvarán, tudtuk meg Ambrus Attila földrajztanártól, az egyik szervezőtől. „Az a célunk, hogy a megismertessük a gyerekekkel az iskolákat, s talán lesz, aki ennek nyomán dönti majd el, hová iratkozzon fel” - tette hozzá. A színpadon ezúttal a magyar iskolák diákjai léptek fel, s minden egyes fellépő nápolyit, illetve csokoládét kapott a szervezőktől, továbbá minden résztvevő iskola egy-egy foci-, illetve kosárlabdával gazdagodott a Megyei Tanács támogatása révén, tudtuk meg. A délelőtt tizenegytől fél kettőig zajló rendezvény során mintegy hatszáz diák lépett fel.

Táncok és dalok

Elsőként a Szacsvay Imre iskola diákjai mutatkoztak be: a step by step osztályba járó másodikosok pom-pom táncot mutattak be, később hip-hop tánc következett a hatodikos tanulók előadásában, majd Nagy Kira hetedik osztályos tanuló lépett fel kortárs táncelőadással. A tanintézet testvériskolája, a debreceni, Szoboszlói úti általános iskola diákjainak előadása következett: az ötödikes Takács Lili és Szabó Ádám akrobatikus rock and rollt adott elő, Nagy Márk Viktor énekelt, Kovács Krisztina pedig siketnéma jelzéssel adta elő Rúzsa Magdolna egyik dalát. Az Ady Endre líceum diákjai következtek, majd a Mihai Eminescu főgimnázium diákjai léptek fel. A későbbiekben a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Nicolae Bălcescu általános iskola, a Művészeti Líceum, az Andrei Şaguna műszaki kollégium, a 16. általános iskola, majd a Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium műsora következett. A műsor igen változatos volt, a diákok népi játékokat, néptáncokat, könnyű- és komolyzenét, modern táncot adtak elő, divatbemutatót tartottak, de ritmikus sportgimnasztika bemutató és taekwondo bemutató is volt.

Bográcsos

Közben a standoknál különféle tevékenységek zajlottak és mindenütt készült a bográcsgulyás, melyre mindenkit szívesen vendégül láttak. A szülőbizottságok képviselői már kora reggel kijöttek a várba, hogy a gulyás időben elkészüljön. A Lorántffy Zsuzsanna iskolában például már hagyomány, hogy a hatodikosok szülei készítik el a gulyást és az idén sem volt ez másképp. Jó alkalom ez arra, hogy a szülőbizottság tagjai összebarátkozzanak, később a tanárok is részt vesznek, beszélgetnek, ismerkednek a szülőkkel, teljesen lazán és kötetlenül – tudtuk meg Zsiros Anikó igazgatótól.

Az Ady Endre középiskola szülőbizottságának képviselői pedig egy különleges szerkezetben készítették el a gulyást: mint megtudtuk, ez az úgynevezett gulyástank, melyet a hadseregben használnak. Az 1978-ban gyártott szerkezet kerekekkel rendelkezik és fafűtéssel működik, járművel vontatják, de régebben lovak húzták.

Foglalkozások

A résztvevő diákok és tanárok különféle tevékenységekkel készültek: az Ady Endre líceumhoz tartozó Zabhegyezők hajfonással, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket, a 11. általános iskola standjánál a freinet oktatási módszerrel ismerkedhettek meg a látogatók, ugyanitt „similabdákat” is lehetett kapni, a hetvenes évekből ismert, fűrészporral töltött, gumival megkötött labdákat a diákok készítették. A Művészeti Líceum sátránál kerámia- és rajzkiállítás volt, ugyanitt arcfestés és karikatúrakészítés is zajlott. Az Eminescu Főgimnázium diáktanácsa játékokkal készült, a 16. általános iskola standjánál pedig szintén kézműves foglalkozásokra vártak kicsiket és nagyokat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!