ERDON Helyi hírek

2016.05.05. 12:44

Sikeres volt az idei Festum Varadinum

Csütörtök délben a városházi irodájában tartott sajtótájékoztatón értékelte ki Huszár István alpolgármester az idei jubileumi Festum Varadinum ünnepségsorozatot. 17 ezren vettek részt.

Csütörtök délben a városházi irodájában tartott sajtótájékoztatón értékelte ki Huszár István alpolgármester az idei jubileumi Festum Varadinum ünnepségsorozatot. 17 ezren vettek részt.

Huszár István felidézte, hogy alpolgármesteri minőségében első alkalommal volt tagja a Festum Varadinum szervezőbizottságának. Nehéz feladat tűnt ugyan, de a háttérben levő csapat, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriuma és a történelmi egyházak támogatásával végül egy sikeres ünnepségsorozatot sikerült lebonyolítani, ami azt mutatja, hogy ebből a szempontból is fontos az összefogás. Egyébként becsléseik szerint körülbelül 17 ezer érdeklődőt vonzott a 62 program, ami azt jelzi, hogy szükség van ezekre. Anyaországi települések is bekapcsolódtak: közösen léptek fel a filharmóniában a debreceni és a váradi egyetemisták, a Madarassy-kiállítás Veszprémből érkezett a római katolikus püspöki palotába, és újdonságként egész napos eseményekkel mutatkozott be Váradon Székesfehérvár, vagyis Szent István városa Szent László városában.

Legfelemelőbb

Az elöljáró szerint a legfelemelőbb rendezvény a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházának a felszentelése volt. Sikerült teret is foglalni a Rúzsa Magdi koncertje alkalmából, hiszen már évtizedek óta nem rá példa, hogy magyar szótól zengjen a Bémer tér. Fontosnak nevezhetőek az elő- és utórendezvényként szervezett Magyar Filmnapok is, mivel a filmek széles skálájából választhatott a közönség. A Festum gerincét talán a kiállítások adták, és örömre ad okot, hogy a vár több tárlatnak is helyszínt biztosított. Emellett az elmúlt évek hagyományaihoz híven a magyar iskolák is részt vettek az eseményekben, és üdvözlendő, hogy a Varadinum történetében először a Körösvidéki Múzeum is bekapcsolódott, méghozzá egy nem mindennapinak tekinthető metszet kiállítással.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!