ERDON Helyi hírek

2016.05.10. 11:46

Régi pompájában a Poynár-ház

Lekerült az állványzat a nagyváradi Poynár-ház homlokzatáról. Az épület vakolása, valamint tetőzetének felújítása elkészült, és a villámhárítókat is felhelyezték.

Lekerült az állványzat a nagyváradi Poynár-ház homlokzatáról. Az épület vakolása, valamint tetőzetének felújítása elkészült, és a villámhárítókat is felhelyezték.

A munkálatok az épület lépcsőházában folytatódnak, ahol a födémet újítják fel. A munkálat 2015 végén kezdődött és idén júniusban vagy júliusban fog befejeződni. A kivitelező a Constructorul Salard cég.

Akkor és most

A jelenleg felújítás alatt álló nagyváradi Poynár-ház helyén már a 19. században a Poynár család tulajdonában volt egy rozoga földszintes kereskedőház, amelynek a sarki részét 1904-ben ki szerette volna sajátítani a város, hogy a Mészáros (a mai Grigorescu) utcát kiszélesíthessék. Várad főmérnökének a javaslatát csak 1907 januárjában hagyta jóvá a városi közgyűlés. Még annak az évnek a novemberében el is készült a Poynár-ház, melyet Sztarill Ferenc építész készített. E szecessziós stílusú épületnek érdekessége, hogy a földszint síkjából két felső szintet a félemeleten ívelten előreugró pillérsor tartja. Ezzel gyakorlatilag az esztétikai szempontok mellett azt érte el a tervező, hogy a Mészáros utca kiszélesítése nyomán a telekből elvesztett métereket némileg pótolja az emeletek szintjén. Az ingatlan mindkét homlokzata megegyező. A tökéletes szimmetriát csak a karcsú hagymakupolával koronázott sarki rész bontja meg. A városközpontban lévő épület földszintjén többek között a Koch testvérek férfiruha áruháza foglalt helyet, a félemeleten a helyi műbútorgyár áruháza volt. A kommunista diktatúra idején a város egyetlen könyvesboltja az épület földszinten, ott napjainkban patika van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!