ERDON Helyi hírek

2016.05.06. 09:14

Öt millió euróra perli az államot

Bepereli a román államot és erkölcsi kártérítést követel Nicolae Oros, akit azzal vádoltak, hogy 2009-ben lelőtte Bajkán Péter váradi taxist.

Bepereli a román államot és erkölcsi kártérítést követel Nicolae Oros, akit azzal vádoltak, hogy 2009-ben lelőtte Bajkán Péter váradi taxist.

A helyi közvéleményt felkavarta az a gyilkossági ügy, ami 2009. február 11-én történt: a váradi taxist, Bajkán Pétert lelőtték, holttestét egy sáncban találták meg a Szentandrási úton. A bűncselekmény egyetlen gyanusítottja az akkor huszonhárom éves Nicolae Oros volt, akinek az ujjlenyomatait megtalálták a taxi ajtaján, miközben az ő alibijét – miszerint a gyilkosság időpontjában otthon volt – az apja nem erősítette meg. Orost tizenhárom hónapig tartották fogva a nagyváradi börtönben, és 2010-ben helyezték szabadlábra, miután a Bihar Megyei Törvényszék nem látta bizonyítottnak Oros bűnösségét. A per azonban még öt évig folytatódott, az utolsó szót az ügyben 2015. március 3-án mondta ki a Nagyváradi Ítélőtábla: Oros nem bűnös, hiszen, mint ahogy a korábbi bírósági döntések is kimondták, nincs bizonyíték arra, hogy a vádlott a kocsiban ült a bűncselekmény elkövetésekor, sem arra, hogy lőfegyverrel rendelkezett volna, nem voltak a testén puskapornyomok. Azt sem sikerült bizonyítani, hogy ismerte volna az áldozatot, a bűncselekmény indítékát sem sikerült bizonyítani, és nem találtak vérnyomot sem a ruházatán, ami azt igazolta volna, hogy vonszolta áldozatát.

Oros beperelte a román államot ötmillió euró erkölcsi kártérítést követelve, mint ügyvédje érvel, azért, mert ennek az ügynek helyrehozhatatlan következményei voltak mind védencére, mind annak családjára nézve. A felmentett vádlott szülei eladták lakásukat, hogy segítsenek rajta, teológiát végzett testvérét nem szentelték fel, Orost kerülni kezdték a barátai, a barátnője pedig, akivel nyolc éve volt együtt, elhagyta. „Huszonhárom éves voltam, amikor ez a rémálom elkezdődött. Most huszonkilenc éves vagyok, depresszióba estem, nem értem el semmit, imázsom a társadalomban tönkre van téve” – mondja Oros.

A Bihar Megyei Törvényszék kedden elutasította Oros keresetét, aki a nagyváradi ítélőtáblához fellebbezhet a döntés ellen. Oros ügyvédje kijelentette, hogy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához is elmennek, ha szükséges lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!