ERDON Helyi hírek

2016.05.09. 11:06

Múzeumi programkavalkád

Huszadik alkalommal zajlik majd május 16 és 22 között Nagyváradon a Körösvidéki Múzeum Napjai című rendezvény, melynek során különböző programokkal várják az érdeklődőket.

Huszadik alkalommal zajlik majd május 16 és 22 között Nagyváradon a Körösvidéki Múzeum Napjai című rendezvény, melynek során különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A rendezvényt a Körösvidéki Múzeum szervezi a Megyei Tanács, az ortodox, a görög-katolikus, valamint a római katolikus püspökségek, a Nagyváradi Egyetem, a Nagyváradi Zsidó Hitközség, a Bihar megyei menedzsment ügynöksége, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület közreműködésével. A program május 16-án, hétfőn 11.30-kor, a Iosif Vulcan emlékmúzeumban megtartott megnyitó ünnepséggel kezdődik, majd Florin Pucă şi Teodor Pâcă grafika és verskiállításával folytatódik, ugyanekkor mutatják be Lazăr Cârjan nyugalmazott tábornok kéziratgyűjteményét is.

Könyvek

Kedden 10.30-tól, az Aurel Lazăr emlékmúzeumban a Crysia és Nymphaeakiadványokat mutatják majd be, továbbá néhány olyan könyvet, melyet többek között a Körösvidéki Múzeum szakértői írtak. Szerdán 10 órától a múzeum elhunyt munkatársainak sírjait látogatják meg, 17 órától pedig, az Aurel Lazăr múzeumban konferenciát tartanak Eltűnőfélben a romániai múzeumok? címmel, melynek meghívottja Dr. Ligia Fulga, a brassói művészeti múzeum igazgatója. Ugyancsak szerdán, 19 órától kamarahangverseny lesz ugyanott, fellépnek: Réthi Brigitta Éva (zongora); Lucian Maliţa (hegedű), Thurzó Sándor József (brácsa). Adrian Gagiu zeneszerző műveiből adnak elő, közreműködik az Elit Music Kft. Ezen a napon, mely egyúttal a Múzeumok Nemzetközi Napja, a Körösvidéki Múzeum, valamint az Ady Endre, az Aurel Lazăr és a Iosif Vulcan emlékmúzeum ingyen látogatható 10 és 18 óra között.

Gálaest

Pénteken fél héttől zenés gálaest lesz a barokk palota dísztermében, a meghívókat május 11 és 13 között bocsátják a publikum rendelkezésére, a múzeum titkárságán. Szombaton 19 órától lesz megszervezve a Múzeumok Éjaszkája nevű rendezvény, melynek során, akárcsak tavaly, az állami és a felekezeti múzeumok megnyitják kapuikat az érdeklődők számára. A Körösvidéki, valamint a három emlékmúzeum mellett látogatható lesz lesz az Nagyváradi Ortodox Püspökség múzeuma (Roman Ciorogariu u. 3. sz.), a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség múzeuma (Kanonok sor 2/A), a görög katolikus püspökség Iuliu Maniu (Beöthy Ödon) u. 1. sz. alatti múzeuma, a várban sezrvezett két kiállítás, a Darvas-La Roche ház (Iosif Vulcan -Rimanóczy Kálmán u. 11. sz.), a városháza tornya, a katonamúzeum, valamint az Independenţei (Kossuth Lajos) utcai neológ zsinagóga.

Programok

A Körösvidéki Múzeum az idén is gazdag programmal készül – megtekinthető lesz többek között a Kender – a magtól a kész termékig című kiállítás, a néprajzi részleg kultikus tárgyakból, mezőgazdasági alkalmatosságokból álló kiállítása, a természetrajz-részleg tojáskiállítása, tovább a római katolikus püspökséggel közösen szervezett kiállítás, melyen Albrecht Dürer három eredeti alkotása is megtekinthető. Madarassy István vallásos jellegű alkotásai is ki lesznek állítva, ezt a kiállítást a római katolikus püspökség szervezi, továbbá az Aurel Lazăr múzeumban a nagyváradi szecesszióról szóló kiállítás is lesz, az Ady Endre múzeumban pedig az alapkiállítás tekinthető meg.

Szombaton 19 órától, a Nagyváradi Várban lesz megszervezve a Magic Mirror. Video Art Event című rendezvény, melynek során a nemzetközi versenyre beérkezett legjobb videofilmek tekinthetők majd meg, melyek egy részét világszerte ismert művészek készítették – mint például Joan Gratz, aki 1990-ben Oscar díjat nyert animáció kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!