ERDON Helyi hírek

2016.05.12. 15:04

Mernek nagyot álmodni és cselekedni Borson

Csütörtök délelőtt a megyei RMDSZ ideiglenes, Kossuth utcai székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön ügyvezető elnök és Bátori Géza borsi polgármester.

Csütörtök délelőtt a megyei RMDSZ ideiglenes, Kossuth utcai székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön ügyvezető elnök és Bátori Géza borsi polgármester.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: Bátori Géza a rendszerváltás óta vezeti Borsot, 1990. január 8-án kapta meg a hivatalos kinevezését. Ránézve a településre, látszik a fejlődés, a koncepció, és sokat mondó az a tény is, hogy a 13 tagú képviselő-testületben mindenki RMDSZ-es. Ugyanakkor Bors abban a kivételes helyzetben van, hogy határ menti helységként a legjobban tudta kihasználni az ebben rejlő potenciált. Szinte mindenkinek van munkahelye, és míg máshonnan elvándorolnak, Borsra inkább beköltöznek. Szerinte ez három dolog tudható be: ügyes polgármesterként Bátori Géza ügyesen tudta menedzselni a változásokat, jelenléte biztonságot nyújt, és csapatával garantálni tudja a fejlődést. Emellett figyelemre méltó, hogy jelentős önálló intézményrendszert építettek ki: több sportklub működik, nyereségesen üzemelő, szép és modern az öregotthon, középiskolai szintű szakoktatás zajlik, a víz- és a hulladékgazdálkodási vállalatok pedig regionális szolgáltatásokat nyújtanak. A kulturális élet is csúcsra járatódik, a hagyományőrző és közösségépítő rendezvények pedig messze földön híresek (káposztafesztivál, községi napok stb.). A felsoroltak egyúttal stabilitást is jelentenek, ezért a politikus szerint indokolt volt, hogy az elöljáró ismét megmérettesse magát.

Befektetések

Bátori Géza hangsúlyozta: nem minden befektetés tud ugyan megvalósulni négy év alatt, de fontos, hogy az emberek merjenek álmodni, tervezni, mert előbb-utóbb az ötletekből valóság lesz, csak hinni kell ebben. Például annak idején a gázellátás bevezetését is már 1996-ban kigondolták, de csak 2000-ben lettek meg az engedélyek, és végül 2004-ben kezdett el beindulni a szolgáltatás. A lakosság azonban megértő, azt is tudomásul vette, hogy fájó szívvel ugyan, de le kell bontani a régi kultúrházat, és újat kell építeni helyette. A kellő bizalom tehát megvan, egy polgármesterben pedig kell legyen kellő ambíció ahhoz, hogy megoldja a feladatokat.

Ami a teendőket illeti: várhatóan pozitívan lesz elbírálva az 2 millió eurós pályázat, mely révén folytatódhat a teljes csatornahálózat kiépítése Kisszántón és Nagyszántón. A vákuumos módszerre alapoznak a továbbiakban is, mely síkvidéken jól beválik. Modernizálni kell a kilencvenek években átadott vízhálózatot, mellyel egyidejűleg egy monitoring rendszert is kiépítenének, hogy számítógéppel, grafikonok segítségével tudják ellenőrizni a rendszert. A terv elkészült, kiírás meghirdetését várják. Ez az invesztíció 1,5 millió euró értékű, és akárcsak az előző, európai uniós utófinanszírozású. Szükség lenne a borsi és a biharszentjánosi víztisztító állomás korszerűsítésére (körülbelül 0,5 millió euró), ez állami támogatással fog megvalósulni. Emellett már aláírták a szerződést az ipari park szennyvíztisztító állomásának rehabilitációjára (100 ezer euró). Erre néhány napon belül megkapják az engedélyt, akárcsak arra hogy egy csarnokot építsenek (150 ezer euró) a tavaly beszerzett gépek tárolása, raktározása céljából.

Emellett le szeretnék aszfaltozni a Bors és Körösgyéres közötti utat (a pályázatot már elkészített, és létrehoztak egy közös egyesületet), valamint modernizálni szeretnék a Bors-Bihar, Nagyszántó-Bihar, Kisszántó-Biharpüspöki közti mezőgazdasági utakat. Borson tovább korszerűsítenék a járdákat. Tavaly megvásároltak egy háromcsillagos hotelt, e mellé strandot és welness-központot húznának, saját erőből vagy RO-HU-s támogatással. Egy új, több mint 400 személy befogadására képes eseményház építésére is gondolnak, mert a falvak művelődési házait lassan kinövik a szórakozni vágyók. Szintén uniós finanszírozással inkubátorházat avatnának az ipari parkban. Azt is tervezik, hogy Bors községben egy piacot létesítsenek, és modernizálni akarják az óvodát, illetve egy tornateremmel gazdagítanák a Tamási Áron-iskolát. (Az új bölcsőde már kész).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!