ERDON Helyi hírek

2016.05.12. 14:54

Megnyílik a felújított neológ zsinagóga

Hétfőtől a nagyközönség előtt is megnyílik a felújított neológ zsinagóga. Júniusban, legkésőbb júliusban betemetik a vár belső udvarán lévő archeológiai ásatások gödreit.

Hétfőtől a nagyközönség előtt is megnyílik a felújított neológ zsinagóga. Júniusban, legkésőbb júliusban betemetik a vár belső udvarán lévő archeológiai ásatások gödreit.

Lucian Popa, a Nagyváradi Vagyonkezelőség igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: elárvereztek jónéhány, az Ifjúsági lakónegyedben (Tineretului) lévő 250 négyzetméteres parcellát, melyeket koncesszióba vesznek olyan fiatalok, akik vállalják, hogy a kapott telken házat építenek. Hetvenkét árverésre bocsátott parcellára hatvanan jelentkeztek, akik közül két pályázót kizártak. A hetvenkettőből ötvenhat parcellát adtak el az árverésen, a legnagyobb ár évi 25 lej/négyzetméter volt, amit fizettek egy telekért, a legolcsóbban pedig évi 3,4 lej/négyzetméteres áron kelt el telek. A most el nem árverezett telkekre a közeljövőben újabb licitet írnak ki, csakúgy, mint a Veteranilor utcán felosztott tizenhét parcellára, mely utóbbi helyszínen évi 7 lej/négyzetméter a kikiáltási ár. Csak olyanok vehetnék részt a liciten, akiknek nincs tartozásuk a helyi és a központi költségvetésbe. A zárt borítékban lévő jelentkezéseket május 27-én délelőtt tíz óráig lehet benyújtani, a borítékokat május 30-án tizenegy órakor nyitják ki és egy nappal később szervezik meg a kikiáltásos nyílt árverést.

Az árverésen részt venni kívánók be kell fizessék az 50 lejes részvételi díjat és az ezer lejes garanciát. Ugyancsak árverésre bocsátják a várban a hostelnek szánt ingatlanrészt, valamint a Kálvária (Gomba) dombon felépült vendéglátóipari egységet, melyekre május 24-ig lehet benyújtani a pályázatokat a városházán. A hostel esetében a lezárt borítékokat május 24-én, a vendéglátóipari egység esetében egy nappal később, 25-én nyitják ki. A hostel koncesszióba vételének kikiáltási ára évi 1000 lej plusz áfa, a vendéglátóipari egységé évi 5700 lej. Popa bejelentette: a tervek szerint júliusban készül el a Kossuth (Independenţei) utca felújítása.

Iskolák

Lucian Popa tudatta, hogy a nyári vakáció végére elkészül a Traian VuiaSzakkollégium homlokzata, ugyanakkor már most 18-án átadják a Partenie Cosma iskolakomplexumot. A Helyi Fejlesztés Egyesület és a Partnerség az Oktatásért szövetség, mely utóbbi több Nagyváradon tevékenykedő vállalatot foglal magában, arról döntöttek a szervezet igazgatótanácsában, hogy saját forrásokból felújítják a Traian Vuia és az Andrei Saguna iskolák tantermeit, a város pedig a nyári vakációban felújítja az iskolaudvart, többek között elbontják a kerítést, hogy a két suli udvara eggyé váljon. Popa hozzátette, hogy a Partnerség az Oktatásért szervezet százezer lejt különített el a tantermek felújítására. A 16. Számú Általános Iskola udvarát is leaszfaltozzák a nyári vakáció idején, tette hozzá.

Koncertek szép helyszíneken

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy júniusban, legkésőbb júliusban betemetik a vár belső udvarán lévő archeológiai ásatások gödreit, ott a feltárási munkálatokat akkor folytatják majd, amikor találnak anyagi forrást hozzá. Popa kérdésünkre válaszolva elmondta: a tervek szerint az ásatások során talált leleteket in situ fogják kiállítani, két helyen az egykori gótikus katedrális falait lehet majd látni úgy, hogy üveglappal fedik majd le a kiásott gödröt, az udvar kövezetére pedig kirajzolják majd kövekből a katedrális egykori formáját. Egyébként a gödörbetemetés egyik oka az, hogy a belső udvaron egy koncertet szerveznek majd júliusban. Popa bejelentette, hogy vasárnap délután öt órától klezmerkoncert lesz a felújított Kossuth (Independenţei) utcai neológ zsinagógában, ezzel a hangversennyel kívánják többek között felhívni a figyelmet arra, hogy jövő hét hétfőtől megnyílik az érdeklődők előtt a zsinagóga, amelyet munkanapokon 9–17 órák között lehet látogatni, illetve a hétvégén is nyitva lesz, csak az nincs még eldöntve, hogy ezeken a napokon milyen időintervallumban lesz látogatható a zsinagóga.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!