ERDON Helyi hírek

2016.05.28. 13:09

Kisebbségi fesztivált szeretne az NDF

Mármint nemzeti kisebbségit. Mert ünnepnap pár éve már van, most is volt. Ezt a szervezet itteni elnöke mondta el lapunknak.

Mármint nemzeti kisebbségit. Mert ünnepnap pár éve már van, most is volt. Ezt a szervezet itteni elnöke mondta el lapunknak.

Élvezték a gyerekek – mart valahogy főleg nekik szólt az idei program. De talán nem is baj, hiszen leginkább ők fogékonyak még, így talán ők tanulnak leginkább toleranciát.

A Nemzeti Kisebbségek Napját tartották ugyanis pénteken Nagyváradon. A rendezvényt már öt éve a Német demokrata Fórum (NDF) itteni szervezete hozza össze, de most a PKE nagytermében tartották. A részletekről és a perspektíváról az NDF itteni elnöke, Heilmann Norbert beszélt lapunknak a helyszínen.

Nőhetne

Az ifjúsági jellegű kisebbségi találkozóra Váradról és környékéről próbálták a különféle nemzeti közösségek képviselőit összehozni. Németek, magyarok, szlovákok jöttek össze, és egy román néptánccsoport is eljött, meghívásra. Hívták még a romákat és a zsidókat is, de párhuzamos programok miatt részükről nem jött senki. Az előző négy évben azonban az ő képviselőik is jelen voltak.

És, hogy miért pont május 27-én van ez a helyi Nemzeti Kisebbségek Napja? Heilmann Norbert ezt válaszolta: „Amikor öt éve először megszerveztük ezt, májusra sikerült tető alá hozni. Akkor sikere volt, úgy döntöttünk, hogy folytatjuk, és így maradt május.”

Az, hogy a legtöbb fellépő gyerek volt ezúttal, szándékos volt, a fent jelzett okot jelölte meg az elnök is. A legtöbb fellépő a Friedrich Schiller német líceum részéről jött. Az ilyen rendezvényeket az NDF saját költségvetésből állja. Heilmannék azonban még nagyobbá tennék a rendezvényt. Erről így beszélt: „Reménykedünk abban, hogy nemcsak tradícióról fog szólni ez mindig, hanem a jelenről is. Azt hiszem, ha minden feltétel adott, akkor a potencialitása megvan, hogy ki is nője magát. A többi kisebbség is mutat érdeklődést. És ha a város, illetve a megye vezetése is mutatna, akkor bővíthetnénk. Többnapos fesztivállá nagyítanánk fel ezt. Itt a nemzeti kisebbségek nemcsak bemutatkoznának, hanem ünnepelnének, szórakoznának is, épp erre létrehozott keretek között. Ha egy esélyt is látunk erre, megpróbáljuk tehát a bővítést”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!