ERDON Helyi hírek

2016.05.08. 14:35

Jótékonysági bált szerveztek összefogással

A Biharpüspöki Református Egyházközség múlt pénteken jótékonysági bált szervezett a gyülekezet közösségi házának felújítására és modernizálására a Bocskai István Közösségi Házban.

A Biharpüspöki Református Egyházközség múlt pénteken jótékonysági bált szervezett a gyülekezet közösségi házának felújítására és modernizálására a Bocskai István Közösségi Házban.

Szekeres Sándor lelkipásztor korábban az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: az utóbbi tizenöt esztendőben a visszakapott épületeit igyekszik felújítani a biharpüspöki református egyházközség. A parókiával és a templommal szembeni, jelenleg renoválás alatt álló L alakú ingatlan maradt utoljára, melyet közösségi házként szeretnének működtetni, hogy legyen egy olyan helyiség, ahol kisebb családi ünnepségeket, illetve egyéb rendezvényeket lehetne tartani, felekezettől függetlenül. Egy kisebb egyházi központ is kialakulhatna, hiszen a közelben található még a régi parókia épülete is, melyet most gyülekezeti házként használnak. A két épületnek tehát nem ugyanaz volna a rendeltetése, hiszen míg az egyikben egyházi eseményeket szerveznek, a másik- melyet most újítanak fel és körülbelül a munkálatok 60 százalékával végeztek- bárki által igénybe vehető lenne. Utóbbit 1750-1760 között építették, majd egyházi iskolaként működött egészen az államosításig. Teljesen lelakott állapotban kapták vissza néhány évvel ezelőtt. A tiszteletessel amúgy közösen vívta a harcot Pásztor Sándor presbiter, melynek eredményeképpen megvalósulhattak az ingatlanvisszaszolgáltatások. Az épületek és a telkek körülbelül 80 százalékát sikerült visszaszerezniük, és jelenleg abban a szakaszban vannak, hogy ezeknek ésszerű üzemeltetést kellene biztosítani.

Kötődések

A péntek est/éjjeli, a Bocskai István Közösségi Házban zajlott jó hangulatú jótékonysági bálon Csűry István püspök is tiszteletét tette. Azt mondta: Biharpüspökihez egyszerre régi és új a kötődése, ezért mindig szívesen megy oda. Egyrészt a legnagyobb lánya most ott lakik a családjával együtt, ezért ez a városrész már csak emiatt se lehet közömbös a számára, másfelől pedig a lelkészi pályája kezdetén Püspökiben volt legelőször legációban, ami nagyon nagy élményt jelentett neki. Mikor pedig meghallotta, hogy az egyházközség és a közélet szereplőinek összefogásában olyan megvalósítások történnek, melyek a közjót szolgálják, akkor nem tehette meg azt, hogy szokásához híven ne vigye el a napi igét a jótékonysági bálra, mely bibliai szakasz arról szól, hogy az Úristen olyan világosságot akar gyújtani a lelkekben, mely legyőzi a sötétséget a modernkori társadalomban is. Hozzátette: ugyanakkor azt is hiszi, hogy ahol becsületes emberek vannak, és azon gondolkoznak, hogyan lehet jobbá tenni a magyar nemzet sorsát, illetve ennek azon részének, aki szűkebb hazánkban él, azok az emberek fényt tudnak vinni a sötét világba másoknak is, azoknak, akiket bátorítani kell, illetve talpra kell állítani, hiszen összefogás nélkül csak romlik a helyzet.

Szintén a többször hangoztatott összefogás jegyében a rendezvényen megjelent Péter I. Zoltán helytörténész, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Szoboszlai Gáspár István mezőtelegdi református lelkész is. Utóbbi, ennek vezetőjeként a Pacsirták Néptánccsoport néhány tagját is magával vitte, akik marossárpataki és kalotaszegi táncokkal örvendeztették meg közönségüket. Volt tombolasorsolás, desszertként finom torta és minőségi zene is, a talpalávalót a Sanzon együttes (Szakács Zselyke, Csepei Róbert, Márkus Zoltán és Szőcs Lőrincz) szolgáltatta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!