ERDON Helyi hírek

2016.05.09. 17:53

Jogerős ítélet született hét év után

A Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott a 2009-ben a nagyváradi Oradea Plaza építésekor történt halálos munkabaleset ügyében.

A Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott a 2009-ben a nagyváradi Oradea Plaza építésekor történt halálos munkabaleset ügyében.

A temesvári tervezőmérnök Samuel Mujt és Gheorghe Popa egyetemi professzort első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nagyváradi Bíróság a 2009. február 12-én történt munkabaleset ügyében, amikor az épülő nagyváradi Oradea Plaza födémje beszakadt és ráesett négy munkásra, akik közül egy a helyszínen meghalt, a többi három pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az egyetlen szerencse a szerencsétlenségben az volt, hogy a baleset éppen ebédidőben történt, így kevés munkás tartózkodott a baleset helyszínén, különben sokkal több ember is megsérülhetett volna. Az ügyben folytatott vizsgálatok megállapították, hogy a balesetet tervezési hiba okozta, rosszul tervezték meg a fémszerkezetet, aminek az épületet kellett volna megtartania. Az elsőfokú ítélet a tervet aláíró Samuel Mujt és a munkálatot felügyelő Gheorghe Popat tette felelőssé a balesetért, és 2015 novemberében hozott döntésében előbbit három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta szakmája gyakorlásától, utóbbit pedig két év letöltendő büntetésre és szintén öt év eltiltásra ítélte. Emellett az elhunyt munkás özvegyének 100 ezer euró, fiának pedig 50 ezer euró kártérítést ítélt a bíróság. A döntés ellen fellebbeztek, így az ügy a Nagyváradi Ítélőtáblához került, mely a múlt héten hozta meg jogerős ítéletét, melyben enyhítette az elítéltek büntetését. Eszerint Muj három év felfüggesztett börtönbüntetést és három éves eltiltást, míg Popa két év felfüggesztett börtönbüntetést és szintén három éves eltiltást kapott. Ugyanakkor az ítélőtábla 100 ezerről 25 ezer euróra csökkentette az elhunyt munkás feleségének fizetendő erkölcsi kártérítés összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!