ERDON Helyi hírek

2016.05.18. 11:31

Jó vállalkozóként vezeti Diószeget

Az RMDSZ megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Szerdán Mados Attila diószegi polgármester(jelölt) beszélt a terveiről.

Az RMDSZ megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Szerdán Mados Attila diószegi polgármester(jelölt) beszélt a terveiről.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy jellemezte Mados Attilát, mint egy jó vállalkozót, hiszen a négy évvel ezelőtt tett kampányígéretei zömét sikerült teljesítenie. Például betartotta azt, hogy a diószegi gyermekek számára javítani fogja az iskolai körülményeket, és egy új, négy termes, After school-típusú tanintézet épült, ahol ma már 82 diák tanul megfelelő környezetben. Emellett igyekszik kihasználni azt a helyzeti előnyt, hogy a Zichy-birtok szőlészete évszázados hagyományokkal bír (anno még a párizsi világkiállításra is eljutottak a diószegi borok). Kitűnő a kapcsolat az önkormányzat és az intézmények között, és mernek vállalkozni, aminek köszönhetően olyan fejlesztések valósultak meg, melyekről korábban csak álmodoztak (aszfaltozás, vízhálózat lefektetése). Pezseg a kulturális élet, a Szömörce néptánccsoport több testvértelepülésen lépett fel itthon és külföldön egyaránt. A helyi református egyházközség egyesületének, illetve a baptista egyház fúvószenekarának tagjai több helységben is megcsillogtatták tudásukat, nagy elismeréseket vívva ki maguknak. Emellett a Diószegi Ifjúsági Szervezettel közösen támogatják a helyi tehetségeket és zenekarokat. Jellemző, hogy az RMDSZ megyei tanácsosjelölt listájára is exportálnak valakit, Víg Zoltán edző személyében, akinek úgy tűnik, sikerül egy ligával feljebb juttatnia a helyi labdarúgócsapatot. A politikus azt is kiemelte, hogy a polgármester(jelölt) minden szállal Diószeghez kötődik, és a jövőjét is a szülőföldjén képzeli el.

A tervek

Mados Attila kifejtette: amikor négy évvel ezelőtt belevágott, elsősorban arra összpontosított, hogy kihasználja azokban a projektekben rejlő lehetőségeket, melyek felett korábban elsiklott a tekintet. Így, míg a most lejáró mandátuma elején a község 47 kilométer hosszú úthálózatából csak 6 kilométer volt leaszfaltozva, jelenleg a befejezéséhez közeleg újabb 15 kilométernyi szakasz burkolása, és várhatóan nyertesként lesz majd elbírálva a Vidékfejlesztési Alapnál az a 2,5 millió euró értékű pályázatuk, mely újabb 15 kilométeres útszakasz leaszfaltozására vonatkozik. Sikerült megoldani a vízszolgáltatási problémákat is, ami azt jelenti, hogy a település nagy részén új hálózatot építettek ki, vízóra aknákat fektettek le, és körülbelül 1600 család jut minőségi ellátáshoz.

Azt tervezik, hogy jövőre kerékpárutakat létesítenek, és ahol megoldódott a vízszolgáltatás ügye, illetve a kavicsos utcákon folytatják az aszfaltozást. Minden jel szerint nyerő lesz a Vidékfejlesztési Alapnál az az 500 ezer euró értékű projektjük is, melynek célkitűzése, hogy teljesen pompájában tündököljön a Zichy-kastély azt követően, hogy a tetőzete, valamint az egyik szárnya már rendbe van téve.

Munkahelyek teremtésére is törekednek, ennek érdekében például a Zichy-kastély kertjében renoválták a szénraktárat, illetve kazánházat, ahol ma már egy varroda működik, több mint száz családnak biztosítva megélhetést. A fiatalokra gondolva életpálya modelleket szeretnének kidolgozni, hiszen „a mi felelősségünk, hogy az utánunk következő generációk boldogulni tudjanak a szülőföldjükön”. Az önkormányzatnál egy jól felkészült referenst alkalmaznának, hogy a lakossággal és az intézményekkel való kapcsolattartás még gördülékenyebb legyen. Remélhetően az év végéig beindul az idősek házi gondozása a református egyház Diakónia Alapítványával való együttműködésben, és egyéb szociális jellegű, segítségnyújtó elképzeléseik is vannak, melyekkel önellátásra nevelnék, ösztönöznék a kedvezményezetteket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!