ERDON Helyi hírek

2016.05.18. 12:37

Idén kevésbé illatozik az akác - a méhész jelenti

Gyenge idényük van idén a méhészeknek: becslések szerint 60-70%-ban lefagyott az akácvirág. Ami megmaradt, abban is alig van nektár, így illat is alig lengedez az erdőben...

Gyenge idényük van idén a méhészeknek: becslések szerint 60-70%-ban lefagyott az akácvirág. Ami megmaradt, abban is alig van nektár, így illat is alig lengedez az erdőben...

E hét végén tartják Érmihályfalván a XXIV. Nyíló Akác Napokat, ami nevében is utal arra, hogy a régióban nagy kiterjedésű akácerdők vannak (a városhoz 396 ha tartozik), illetve, hogy május ezen napjaiban van teljében az akácvirágzás. Jellemző, hogy ilyenkor az akácillat a településekre is elér - ám ez nem az az év. A városházán, ahol általában bejelentkeznek a távolabbról jött méhészek, most mintegy 40 kérést iktattak, a szokásos felét. Nincsen annyi méhész az erdőkben, mint más években, erősítette meg a helyi Bíró Károly, aki hobbiméhésznek nevezi magát, 20 család gyűjti neki a mézet. A becslések szerint 60-70%-ban lefagyott az akác, mármint a virága, de az erdők szélein arra is van példa, hogy még fák is károsodtak. Az ideális hőmérséklet tartósan 18-28 °C között lenne, ez idén nem jött össze, ami azt jelenti, hogy a megmaradt akácvirágokban sincs nektár, tehát egyrészt a méhek nem tudnak gyűjteni, másrészt akácillatot sem lehet érezni emiatt.

Következik a napraforgó

A korábbi repcevirágzás sem jött be a a méhészeknek, ám ennek legfőbb oka nem az időjárás, hanem a permetezés. Bíró Károly emlékeztetett: 3 éve van érvényben a törvény, mely kötelezi a mezőgazdákat, hogy a permetezés időpontját és a használt vegyszert jóelőre bejelentsék a helyhatóságnál, mely továbbadja az infót a bejelentett méhészeknek. Egyik kezén meg tudja számolni, hányan tettek eleget a törvény szavának, mondta a méhész, kifejtve: a vetőmaggal a földbe került vegyszer (csávázás) nem öli meg a méheket, hanem azok egyszerűen elvesztik tájékozódási képességüket és nem találnak vissza a kaptárba, ám úgynevezett rápermetezéssel is volt/van dolguk, ami rövid úton végez a hasznos rovarokkal. A "főhordásnak" számító repce és akác után mintegy másfél hónapos szünet jön, utána a napraforgó virágzása következik (főhordás = nagy tömegben, hosszabb ideig virágzó kultúrák virágzási ideje).

Még egy hét

A helyi méhészen a helyi önkormányzatnál elsőbbséget élveznek, vagyis megnevezhették, hol akarnak "menni az akácra". Ezt a Furkónak nevezett részben jelölték meg, ahol van ugyan virág, járnak is a méhek, csak a virágokban nincs nektár. Mintegy 10 napja kezdődött az akácvirágzás és még esetleg egy hétig tarthat, ám már most látni felpakolt, az akácosból távozó méhészeket, ők a "második akácra" (a később virágzó erdőkbe) mennek, főként Szilágy megyébe. Kevesen vannak, akik csak a méhészkedésből élnek, ők országos szinten mozognak kaptárjaikkal, tudtuk meg a két évtizede méhészkedő Bíró Károlytól, aki összegzésként aláhúzta: nem annyira az időjárás, mint a mezőgazdasági vegyszerezés jelent veszélyt a méhészkedésre, mindent összevetve pedig nem véletlenül nevezik a méhészetet a mezőgazdaság legbizonytalanabb ágának.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!