ERDON Helyi hírek

2016.05.11. 13:58

Hurezeanu Váradon: két évtizedről

Jelenleg Románia nagykövete Németországban, de sokan még a Szabad Európa Rádióból, vagy 1989 óta a tévéműsorokból is ismerhetik: Váradon járt Emil Hurezeanu, aki új kötetét mutatta be az egyetemen.

Jelenleg Románia nagykövete Németországban, de sokan még a Szabad Európa Rádióból, vagy 1989 óta a tévéműsorokból is ismerhetik: Váradon járt Emil Hurezeanu, aki új kötetét mutatta be az egyetemen.

Volt újságíró, még mindig író, ugyanakkor volt a néhai Szabad Európa Rádió egyik román hangja – majd az 1989 utáni fordulatot követően számos műsorban politikai kommentátor. Aztán sokakban megütközést keltett, amikor a politikummal kvázi lepaktálva diplomáciai megbízatást vállalt. Járt már többször Váradon is, és kedden visszatért. Emil Hurezeanu, aki jelenleg Románia nagykövete Németországban, az Az idő múlása – Romániai politikai napló 1996 – 2015 (Pe trecerea timpului – Jurnal politic românesc 1996 – 2015) című kötetét mutatta be itt ezúttal. Az esemény a Nagyváradi Egyetemen zajlott, és a könyv kiadója, a Curtea Veche szervezte. A tanintézet rektora, dr. Constantin Bungău, valamint dr. Mircea Morariu író méltatta a vendég munkáját, az est moderátora pedig dr. Cristina Matiuță volt.

Múlt, jelen, jövő

A kötet szerzője elmondta: a 1996–2015-ös időszak igen tumultuózus, számos eseménnyel teli volt Romániában, így volt mit belesűríteni. Kiemelte: igyekezett, hogy látleletét adhassa annak, hogyan fejlődött a hazai társadalom az elmúlt két évtizedben. Valójában ugyanis e két évtizedben indult el egyáltalán Románia biztosabban az európai úton. Hiszen 1989 után közvetlenül még itthoni erők is fékezték, és megpróbálták Moszkva holdudvarában tartani.

Hurezeanu Váradon a felelős újságírás fontosságáról is beszélt, ellentétbe állítva azt a nagyhangú semmik publikálásával. Mint mondta, ő még a SZER-nél tanulta és látta, hogy az újságírók fő feladata a hazugságok lebontása. Mindig, minden körülmények között ez, nem pedig a hazugságokra való rátelepedés, azok segítése és azokból haszon húzása. Azt is kiemelte, hogy szerinte a zsurnaliszták maradjanak az események hátterében, mert mostanság – főleg tévékben – azt látja, hogy ők akarnak főszereplők lenni.

A bemutatott könyv ugyanakkor nemzetközi események kitekintésében is vizsgálja azt, ami 20 év során Romániában végbement. A méltatás szerint valós és logikus képet kaphat az, aki olvassa. Ugyanakkor benne van az is, milyen utat lát előre az ország számára a következő évekre a szerző. A stílust ugyanaz a finom irónia jellemzi, amely az Emil Hurezeanu által jegyzett beszélgetős tévéműsorokból is ismert lehet.

A kiadvány a könyvesboltok mellett a kiadó weboldalán online is megvásárolható, 48,17 lejbe kerül.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!