ERDON Helyi hírek

2016.05.10. 16:06

A kormány dönt a referendumról

Ha a kormány szerdai ülésén nem fogadja el a szükséges sürgősségi kormányrendeletet, akkor a június 5-iki helyhatósági választásokkal egy időben nem lesz helyi referendum is.

Ha a kormány szerdai ülésén nem fogadja el a szükséges sürgősségi kormányrendeletet, akkor a június 5-iki helyhatósági választásokkal egy időben nem lesz helyi referendum is.

Szerdán dől el, hogy a nagyváradi önkormányzat a június 5-iki helyhatósági választásokkal egy időben lebonyolíthatja-e a Várad és Szentmárton egyesülésére vonatkozó helyi referendumot is. A váradi tanács keddi ülésének napirendjére volt tűzve a referendum megszervezésére vonatkozó határozattervezet, de még most, az utolsó pillanatban sem világos, hogy törvényes-e egyszerre megtartani egy országos választást és egy helyi szavazást.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a napirendi pont vitáján kifejtette: az Állandó Választási Hatóság szerint meg lehet szervezni egy időben a két különböző választást, de az Állandó Választási Iroda álláspontja szerint a törvény azt mondja ki, hogy országos választásokkal egy időben – márpedig a helyhatósági választások ilyenek – csak országos referendumot lehet tartani. E nem világos helyzetre való tekintettel a váradi önkormányzat április 27-én azt kérte a román kormánytól, hogy május 12-ig fogadjon el egy sürgősségi kormányrendeletet, amellyel rendet tesz ebben a jogi patthelyzetben, és amennyiben a kormány szerdai ülésén megszületik ez a kormányrendelet, akkor megtartják június 5-én a referendumot is, ellenkező esetben okafogyottá válik a váradi helyi tanácsban elfogadott határozattervezet is. Az említett tervezet egyébként minimális, tizennégy szavazattal ment át a tanácson, az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciók nemmel szavaztak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!