ERDON Helyi hírek

2016.04.28. 08:57

Tesztelik az új váradi hőerőművet

Várhatóan május közepén veszi át a nagyváradi önkormányzat a kivitelezőtől az idén elkészült új, gázturbinás hőerőművet.

Várhatóan május közepén veszi át a nagyváradi önkormányzat a kivitelezőtől az idén elkészült új, gázturbinás hőerőművet.

Az Európai Unió anyagi támogatásával megépült gázturbinás hőerőmű teszteléséről Stănel Necula, a Hőszolgáltató (Termoficare) Rt. megbízott vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket. Elmondta, hogy mintegy tíz napja kezdődött meg a létesítmény tesztelése. A tesztidőszak mintegy három hétig tart, melynek során egy komplex, szakaszokra bontott mérési és monitorizálási eljárás zajlik, próbaüzemmódba helyezik a létesítmény minden komponensét.

A General Electrics, valamint az olasz kivitelező képviselői Nagyváradon vannak, ők végzik a próbákat, a méréseket, és a beállításokat.

Necula kijelentette: a kazánokkal minden próbát elvégeztek már, és az egyiket a kettő közül üzembe is helyezték, majd elárulta, hogy kedden kapcsolták rá első ízben a turbinát az országos villamosenergia-hálózatra, és megtörtént az első árambetöltés a rendszerbe. Necula közölte: a tesztelés úgy zajlik, hogy beindítják az egyes berendezéseket, majd leállítják azokat, megmérik a paramétereket, majd ismét beindítják a berendezéseket, újabb méréseket végeznek, és így tovább. A próbaidőszak utolsó etapja a teljesítményteszt lesz, azaz a turbinát fokozatosan pörgetik fel a maximális kapacitásáig, ezzel egyrészt ellenőrzik, hogyan működik az erőmű maximális igénybevétel esetén, illetve ezzel bizonyítják azt is, hogy olyan teljesítményű hőerőmű épült fel, amilyet a nagyváradi önkormányzat megrendelt. Ezt követően a helyi önkormányzat átveszi a hőerőművet a kivitelezőtől és átadja azt a Hőszolgáltatónak. Stănel Necula szerint a helyi önkormányzat május 8–14. között veszi majd át a kivitelezőtől a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!