ERDON Helyi hírek

2016.04.25. 13:19

Sikeres nők mutatkoztak be

Múlt szombat délután a vár multifunkcionális termében Sikeres nők iskolája címmel szervezett programot a XXV. Festum Varadinum keretében a megyei RMDSZ Nőszervezet. Hat nő mutatkozott be.

Múlt szombat délután a vár multifunkcionális termében Sikeres nők iskolája címmel szervezett programot a XXV. Festum Varadinum keretében a megyei RMDSZ Nőszervezet. Hat nő mutatkozott be.

Az érdeklődőket Széll Gabriella, az RMDSZ Nőszervezet váradi koordinátora köszöntötte, a bemutatkozó sikeres nők pedig valamennyi korosztályt képviselték. Baranyi Tünde, az Ady Endre Középiskola hetedikes diákja egy kalotaszegi népdalt énekelt, és azt mondta el magáról, hogy másodikos kora óta érdeklődik a népzene iránt, szép eredményeket ért el számos versenyen. A 17 éves, a Művészeti Líceumba járó Dóczi Krisztina a Vaya Con Dios nevű belga együttes Neh na na na című slágerével örvendeztette meg a hallgatóságát. Úgy fogalmazott: számára a zene terápia, és boldogsággal tölti el, amikor azt látja, hogy tapsolnak neki, illetve visszamosolyognak rá.

Bechtold Edit infektológus, mikrobiológus labororvos 1982-ben került Nagyváradra, és a nőgyógyászati fertőzések, a kenetolvasás, valamint a rákszűrés a fő tevékenységei. Hangsúlyozta: bár a nyolcvanas évek végén lehetősége adódott volna arra, hogy a családjával együtt áttelepüljön Magyarországra, egyáltalán nem bánta meg, hogy a szülőföldjén maradt. Nőként sikerült érvényre juttatnia az akaratát a férfi szakorvosok közt. Négy laboratóriumot létesített a nulláról, szeret újdonságokba belevágni, improvizálni, és tartani a személyes kapcsolatot az emberekkel.

Kecse Gabriella magyartanár, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatónője több generációra visszamenő pedagógus családból származik, így természetes volt számára, hogy ő is ezen a pályán mozog tovább. Mindig az emberközpontú, életszerű dolgokat kedvelte, és nem tudatosan, hanem úgy építi a karrierjét, hogy mindig újabb és újabb lehetőségek adódnak. Természetesen édesanyaként legfőbb „megvalósításai” a két gyermeke, rájuk a legbüszkébb. Emellett civil szervezeti vezető, fontosnak tartja a műemlékvédelmet, valamint a hagyományaink továbbörökítését.

Szociálisan érzékeny

A Megyei Tanácsnál uniós pályázatokkal foglalkozó és a Partium Rádió igazgatójaként tevékenykedő Kecskés Irén Mónika szerint a siker is relatív dolog, mint ahogy minden szubjektív, de „minden nő erős”. Árvaházi dolgozóként kezdte, és volt a TVS bemondónője is. Sok akadályt kellett leküzdenie, de családi támogatással mindig túljutott a nehezén. Bevallása szerint egyesek szociálisan túlzottan érzékenynek tartják őt, de ezt egyáltalán nem bánja, sőt. „Az emberséget el nem veszíteni, ez az egyik legnagyobb feladat”- hangoztatja.

Pető Dalma cégvezető tizenkét évig versenyszerűen asztaliteniszezett, és szerinte ez meghatározta az eddigi életét, ugyanis megtanulta, hogy kell küzdeni úgy egyénileg, mint a csapatért. Sokféle munkakörben szerzett tapasztalatot, hiszen volt már rajonfelelős, lapterjesztési igazgató és marketinges is. Gyakorlatias nőnek tartja magát, és fontos számára a közösségépítő munka.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!