ERDON Helyi hírek

2016.04.04. 14:33

Rangos kulturális projekt

Nagyvárad- Június 9-12. között négy intézmény együttműködésének köszönhetően rangos európai kulturális fesztivál helyszíne lesz Várad. A részleteket hétfőn ismertették.

Nagyvárad- Június 9-12. között négy intézmény együttműködésének köszönhetően rangos európai kulturális fesztivál helyszíne lesz Várad. A részleteket hétfőn ismertették.

Alexandru Badea fesztiváligazgató ötlete nyomán négy jelentős váradi intézmény összefogásával - a Polgármesteri Hivatal (a turizmust népszerűsítő egyesületen keresztül), a Mária királyné Színház, a Római Katolikus Püspökség és a Körösvidéki Múzeum- június 9-12. között szervezik meg az European Music Open elnevezésű rendezvényt azzal a céllal, hogy ezentúl évente Váradra hívjanak elismert európai kulturális személyiségeket. A részleteket hétfőn Alexandru Badea, Mircea Jurca egyesületvezető, Daniel Vulcu színházigazgató, Aurel chiriac múzeumigazgató és Erdei Anita, a püspökség szakreferense ismertették.

Mint elhangzott, meghívták Ioan Holendert, aki 1992-2010 között a Bécsi Opera igazgatója volt, Emil Hurezeanu írót, Románia németországi nagykövetét, Francois- Henri Houbartot, a párizsi La Madeleine katedrális főorgonistáját, Kurt Rydl operaénekest és Elisabeth Vidal szopránénekesnőt.

A program

Június 9-én 17 órától a neológ zsinagógában Shmuel Barzilai kántor lép fel, majd 19 órától a bukaresti Király József fotókiállítását nyitják meg a Körösvidéki Múzeumban. Június 10-én 16 órától a várban A George Enescu-fesztivál a Holender-érában című könyvet mutatják be, 19.30-tól Carl Orff Carmina Burana című szerzeménye hallgatható meg a színházban.

Június 11-én 13 órától Francois-Henri Houbart koncertezik a Székesegyházban, 19.30 órától a színházban Emil Hurezeanu beszélget Ioan Holenderrel.

Június 12-én 19.30 órától operagála kezdődik a színházban, vendég a temesvári filharmónia Banatul kórusa és zenekara.

Ugyanakkor az említett napokon Várad utazik egy 15 fős francia delegáció is, üzletemberek, orvosok, ügyvédek. A fesztivál költségvetése 175 ezer lej, egyes rendezvényekre jegyet kell majd venni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!