ERDON Helyi hírek

2016.04.26. 17:41

Püspökfürdői termáltó

Elutasították a váradi önkormányzatnak a püspökfürdői tavirózsás tó saját kezelésbe vételére vonatkozó pályázatát.

Elutasították a váradi önkormányzatnak a püspökfürdői tavirózsás tó saját kezelésbe vételére vonatkozó pályázatát.

Mint arról már beszámoltunk, a váradi önkormányzat saját kezelésébe venné a püspökfürdői tavirózsás tavat. A természetvédelmi terület átvételéről határozat is született a helyi tanácsban. Erre azt követően került sor, hogy az Országos Környezetvédelmi Ügynökség meghirdette a természetvédelmi övezetek kezelésbe adásának eljárását. Ennek nyomán minden érdekelt jogi vagy magánszemély benyújthatja pályázatát természetvédelmi övezet kezelésére. A váradi tanács által elfogadott határozat egy öt évre szóló kezelési költségvetést is tartalmazott. Az összköltségvetés 1291 ezer lej volt, amiből az első évben 343 ezer, a második évben 340 ezer, a harmadik évben 206 ezer lejt, míg a két utolsó évben évente 201 ezer lejt költött volna el a város.

Csakhogy a környezetvédelmi ügynökség elutasította a város pályázatát. Az ok: a természetvédelmi övezeteket tíz évre lehet kezelésbe venni, tudtuk meg Petri Csillától, a váradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársától, aki elmondta: az önkormányzat továbbra is saját kezelésbe kívánja vonni a püspökfürdői termáltavat is magában foglaló természetvédelmi övezetet, ezért tíz évre szóló költségvetést fog kidolgozni, és a következő, júniusi pályázati időszakban ismét benyújtja pályázatát. Addig, amíg nem lesz új kezelője a termáltónak, addig a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség látja el ezt a feladatot. Örvendetes fejlemény egyébként, hogy a püspökfürdői termáltó vízszintje ismét emelkedett. Loredana Tirt, a megyei környezetvédelmi ügynökség szóvivője elmondta: ez feltehetőleg az utóbbi időszak csapadékos időjárásának, a termálvízkitermelés racionalizálásának és a tavat tápláló forrás hordalékoktól való természetes megtisztulásának köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!