ERDON Helyi hírek

2016.04.12. 21:57

Magyar Filmnapok a Festum Varadinumon

Változatos programmal jelentkezik az első alkalommal megszervezett Magyar Filmnap a Varadinum fesztivál keretében. A Nagyváradi Magyar Diákszövetség hagyományaihoz híven a kultúrára is komolyan odafigyel a fiatalos programjai mellett.

Változatos programmal jelentkezik az első alkalommal megszervezett Magyar Filmnap a Varadinum fesztivál keretében. A Nagyváradi Magyar Diákszövetség hagyományaihoz híven a kultúrára is komolyan odafigyel a fiatalos programjai mellett.

A 2016. április 14–17. között, illetve 25–26-án sorra kerülő rendezvény ötletgazdája Szabó Ödön parlamenti képviselő volt. A szakmai komolyságot a partner Balassi Intézet hozta a rendezvénysorozatba, nyilatkozta Nyiri Tamás, az NMD elnöke.

„Külön meg kell köszönni a Cinema Palace nagyon segítőkész hozzáállását. Noha az általunk megszerzett lejátszó formátum nem az ő legprofesszionálisabb 4K rendszerükhöz illik, megtalálták a megoldásokat, hogy nagyvásznon vetíthetővé, bemutathatóvá váljanak a filmek”, fogalmazott Nyiri Tamás, hozzátéve: „Arra törekedtünk, hogy az egy hét alatt minden korosztály számára legyenek élvezhető filmek. Van kötelező olvasmányból készült ifjúsági regényfilm, kalandfilm, kemény bűnügyi film, dokumentumfilm, illetve zenés és művészfilm is. Sokszínű ajánlat. A filmek románul vagy angolul feliratozottak, ezért filmkedvelő román barátainkat is elhozhatjuk magunkkal szórakozni. Ez egy kiváló lehetőség, hogy ne csak Magyarországon nézhessünk magyar nyelvű filmet, amiért mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, elsősorban az intézetnek és a mozinak” – mondta Nyiri Tamás.

Meghívókat kell igényelni

A filmek egyszeri alkalommal kerülnek a fesztiválon belül vetítésre. Nem kell fizetni a részvételért, de meghívókat kell igényelni. A helyek korlátozottak azért a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy időben jelentkezzenek. A megívókért a Diákszövetség Sas palotabeli irodájába lehet jelentkezni, a vetítéseket a Cinema Palaceban tartják (Lotus bevásárlóközpont). Szervezők: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Kósa András László igazgató; Nagyváradi Magyar Diákszövetség, Nyiri Tamás elnök.

Április 14., 17 óra

Tüskevár, 2012, 99 perc, ifjúsági játékfilm, román felirattal.

Rendező: Balogh György, író: Fekete István, operatőr: Gulyás Ákos, producer: Ferenczy Gábor.

Szereplők: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos, Détár Enikő, Rékasi Károly, Haumann Péter, Eperjes Károly, Molnár Piroska.

Kevés olyan legendája van a magyar filmnek, amit generációktól, vallási, politikai, vagy kulturális beállítódástól függetlenül bárki szívesen emleget. Aki olvasta legalább egyszer is (van, akik többször is) Fekete István regényét, de főleg, amióta láttuk, hogy az öreg Matula hogyan okítja a két pesti srácot az élet nagy igazságaira és a természet feltétlen tiszteletére és szeretetére, azóta mindannyian egy kicsit másként nézünk egy fára, egy madárra vagy akár egy tányér halászlére. A Tüskevár, könyv és film egyaránt sokunk életét gyökeresen megváltoztatta.

Április 15., 17 óra

Sherlock Holmes nevében, 2011, 100 perc, ifjúsági kalandfilm, román felirattal.

Rendező: Bernáth Zsolt, operatőr: Szentkúti Tamás, zene: Gulya Róbert, vágó: Bernáth Zsolt, Végh Zoltán.

Szereplők: Szénási Kristóf, Kugler Nikolett, Karalyos Gábor, Gáspár Tibor, Kiss Attila, Tahi Tóth László, Deli Dániel.

A Sherlock Holmes nevében című film a magyar filmkészítők egyik elhanyagolt műfaját eleveníti fel, a rég nem látott ifjúsági filmet. A film főszereplői két Sherlock Holmes-rajongó kiskamasz, akik egymást Holmes-nak és Watsonnak szólítják, valamint egy kislány, Ica, akivel együtt különös kalandokba keverednek a nyári szünetben. A történet egy vidéki kisvárosban játszódik, ahol furcsa dolgok történnek, noha a felnőttek mindebből semmit nem vesznek észre. A filmben megvan minden, amit egy ifjúsági kalandfilmtől elvárnánk. Mind voltunk gyerekek, és mind szerettük eltúlozni az életünk nagy kalandjait, nem igaz? Ezt teszik a főszereplők is. Nehéz eldönteni, hogy a film fantasztikus eseményei tényleg megtörténtek-e vagy csak a gyermeki fantázia játszott velünk, de ez a kérdés csak annyira lényeges, mint minden elmesélt nyári kaland.

Április 16., 12 óra

Fekete leves, 2014, 93 perc, akciófilm, vígjáték, román felirattal.

Rendező és forgatókönyvíró: Novák Erik, operatőr: Dobóczi Balázs.

Szereplők: Freaky D, Herczeg Zoltán, Fátyol Hermina, Szabó Simon, Tóth Orsi, Novák Erik, Máté Gábor, Nagy Zsolt, Vágvölgyi B. András, Gosztonyi Csaba.

A hivatalos szinopszis szerint a film közösségi alkotás, amelynek minden tagja „ingyen, vagy tulajdonrészért cserében vett részt a filmben”. Abszolút experimentális film magyar művészekkel, ismert figurákkal, kreatívokkal, közszereplőkkel és újságírókkal, akik a saját nevükön szerepelnek a fikciós sztoriban, egy görbe tükröt állítva ezáltal.

Fesztiválok: 2014: Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Budapest; 2014: Raindance Filmfesztivál, London, Nagy-Britannia; 2014: Magyar Filmfesztivál, Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok; 2014: Alter-Native Nemzetkozi Rövidfilmfesztivál, Marosvásárhely. 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Április 17., 12 óra

Két székely, 2014, 57 perc, angol felirattal.

Rendező/szerkesztő: Lukács Csaba, rendező/operatőr: Marossy Géza, producer: Novák Lajos.

Szereplők: Barabási Albert-László, Kolumbán Gábor.

Barabási Albert-László talán a ma élő leghíresebb magyar tudós, a hálózatkutatás atyja, a káoszelmélet szakértője. Élete a Boston-Budapest tengelyen zajlik, a világ számtalan pontján tart előadásokat, két könyvét (Behálózva, Villanások) több tucat nyelvre lefordították. Ott van a világ tíz legidézettebb fizikusa között. A másik székely Kolumbán Gábor, aki Székelyudvarhelyről indult, fizikus-közgazdász végzettsége van, sok évig vezető politikus volt, aztán kiszállt a mókuskerékből, és most visszavonultan él Énlakán, saját tanyáján ötven bivallyal. Két székely története a bivalytól a hálózatelméletig. Vagy fordítva.

Április 25., 17 óra

A halálba táncoltatott leány, 2011, 106 perc, zenés-táncos játékfilm, román felirattal.

Rendező és forgatókönyv: Hules Endre, operatőr: Zsigmond Vilmos, Honti Zoltán, zene: Kiss Ferenc, producer: Garami Gábor.

Szereplők: Hules Endre, László Zsolt, Melkvi Bea, Zsigmond Emőke, Kovács Lajos.

A film alapja egy több száz éves ballada, az azonos című A halálba táncoltatott leány, amely a kísértésekről és a megalkuvásokról szól. A balladai történetben is megkísértik a leányt, megvesztegetik különböző értékekkel, és amikor a lány beadja a derekát, végül halálba táncoltatják. A filmbeli történet arról szól, hogy milyen kompromisszumokat kell megkötine az életben az embernek, akár ahhoz is, hogy dolgozhasson vagy szerethessen. A filmben ennek az allegóriája a tánc. A filmben a Honvéd Táncszínház működik közre, és az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezte.

Fesztiválszereplések: 2012: Chicago EU Filmfesztivál; 2012: Cleveland Nemzetközi Filmfesztivál (versenyben); 2012: Odessza Nemzetközi Filmfesztivál (versenyben); 2012: Palics Nemzetközi Filmfesztivál; 2012: Porto FANTASPORTO; 2012: Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál (versenyben); 2011: Budapest Magyar Filmszemle (versenyben); 2011: Calgary Nemzetközi Filmfesztivál; 2011: Montreal World Film Fesztivál (versenyben) – Elsőfilmek; 2011: Oldenburg Nemzetközi Filmfesztivál; 2011: Vancouver EU Filmfesztivál. Díjak – 2011: Legjobb férfi főszereplő díja László Zsoltnak, 42. Magyar Filmszemle, Budapest.

Április 26., 17 óra

Swing, 2014, 117 perc, zenés vígjáték, román felirattal.

Rendező és forgatókönyvíró: Fazekas Csaba, Operatőr: Garas Dániel, zene: Faltay Csaba, koreográfus: Papp Tímea, producer: Bodzsár István (Unio Film).

Szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre, Szatory Dávid, Gáspár Tibor, Nagy Mari.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű zenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele? 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!