ERDON Helyi hírek

2016.04.19. 11:22

Ide csalogatják az utaztatókat, akik majd az utasokat

Zsidó családok és Călăraşi-i üzletemberek is jönnek Váradra. De ez nem jelenti a klasszikus turistaforgalom fellendülését. A szakosított szervezet azonban fellendítené, ezért tanulmányútra hoz utazási vállalkozókat. Kedden Félixfürdőről Váradra hozták az első ilyen csoportot. Idén még egy követi majd őket.

Zsidó családok és Călăraşi-i üzletemberek is jönnek Váradra. De ez nem jelenti a klasszikus turistaforgalom fellendülését. A szakosított szervezet azonban fellendítené, ezért tanulmányútra hoz utazási vállalkozókat. Kedden Félixfürdőről Váradra hozták az első ilyen csoportot. Idén még egy követi majd őket.

Utazási irodák képviselőit utaztatja a mi környékünkön az ANAT, vagyis a Romániai Utazási Irodák Szövetsége. A cél az, hogy az ország más megyéiből minél több turista jöjjön Nagyváradra, Félixfürdőre. Ezért előbb a különböző megyékben működő utazási irodák reprezentánsait hozzák ide, turnusokban, hogy megismertessék őket a lehetőségekkel. Az első ilyen látogatás most zajlik: az ANAT 16 személyt kalauzol április 18-19-20-án Váradon és környékén, akik Călăraşi, Temesvár, Kolozsvár, Slatina, Bákó, Bukarest, Craiova és Piteşti egyes utaztatóit reprezentálják. Tegnapi körútjuk kezdete előtt a váradi vár egyik konferenciatermében a sajtónak is bemutatkoztak. Megkérdeztük az egyik legtávolabbi, a Călăraşi-i küldöttet, hozzávetőleg mennyibe kerül egy ottaninak pár napra felkeresnie Váradot, de becsült árat sem tudott mondani, mert „ez túl sok tényezőtől függ, nagyon változó”.

Felpörgetés

Viszont ami a nagyobb gond, az az, hogy egyelőre nem is jellemző az ilyen jellegű turizmus. Vagyis amit a legtöbben országon belüli klasszikus idegenforgalom alatt értenek, nevezetesen, hogy egy-egy személy vagy család felkerekedik, és akár saját kontóra, akár utazási iroda segítségével eljön mondjuk ide, bárhonnan az ország más részeiből, az nagyon ritka. A tegnapi bemutatkozó sajtótájékoztatón Gabriela Peșeț, az ANAT vezetésének képviselője elmondta: jelenleg az üzleti turizmus, a vállalkozók utazása jelentei a legnagyobb mozgást ilyen témakörben, nem a hagyományos turizmus. Ezen szeretnének változtatni azzal, hogy megismertetik például a mi térségünket az utazási irodákkal. A jelenlegi első tanulmányút egy sorozat kezdete: mostantól legalább négy évig évente két ilyen csoportot hoznának ide.

A csoport a tájékoztató után a következőket nézte meg Váradon: a vár, az épülő akvapark, a Double Tree, a Continental Forum, az Elite és a Ramada szállók, a barokk palota, a Gomba és a neológ zsinagóga, valamint a főtér.

A fellendítési bizniszbe beszállt a Félixen lévő President komplexum tulaja, Jean Podilă is, aki az első csoportot el is szállásolta, és a továbbiakban is részt akar venni a projektben. Ő a sajtótájékoztatón elmondta: további (igaz, nem országon belüli) „gyors injekciót” jelent, hogy rövidesen Izraelből is érkeznek majd egész családok Váradra, repülőkkel, charter járatokkal. Őket is kalauzolják majd itt, és vannak, akiket eleve nem is érdekel a Félixen a fürdőturizmus, hanem Váradra kíváncsiak. Az izraeliek a nyár folyamán 7 napos turnusokban lesznek majd itt, az utazásuk háttere pedig, hogy munkaadóik ottani szakszervezetei jutalmazzák őket ilyen utakkal, amelyekre az egész szűkebb családjukat is elhozhatják. Hozzátette: ami egyaránt vonatkozik a bel- és külföldről érkezőkre is, az az, hogy „le kell szoktatni őket arról, hogy a Félix és a Püspökfürdő főleg nyugdíjasok vízben üldögélési helye”. Sőt, tapasztalata szerint az oda érkező turisták és beutaltak pár napon belül megunnak csak ott lenni, és elkezdenek érdeklődni, mi van még, hogy látogathatják meg Váradot és a megye egyéb részeit is esetleg. Ezért például a nevezett vállalkozó vett egy mikrobuszt és a két fürdőhelyről egynapos kirándulásokra be szokta hozni az érdeklődőket Váradra.

Hol állunk?

Románia egyébként legutóbb öt hellyel esett vissza az idegenforgalom világranglistáján, és a 140 elemzett ország közül a 63. helyről a 68-ra került. A Világgazdasági Fórum által készített felmérés szerint a Romániával szemben felmerült kifogások között van a turistákhoz való viszony, a hiányos piackutatás, a szolgáltatások alacsony színvonala és a külföldiek biztonsága, a sztrádák hiánya. A lista élvonalában elsősorban európai országok szerepelnek, de több tekintetben a harmadik világ államai is felülmúlják Romániát. Az idegenforgalmi versenyképességet illetően a ranglista élén Svájc áll, második Németország,harmadik Ausztria. Románia a 68.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!