ERDON Helyi hírek

2016.04.24. 17:05

Gyermekonkológiai konferencia

Nagyváradon szervezték meg a huszonnyolcadik Országos Gyermek-Onkohematológiai Konferenciát. A megnyitót követő sajtótájékoztatón a gyógyszerellátással kapcsolatos gondokról is szó esett.

Nagyváradon szervezték meg a huszonnyolcadik Országos Gyermek-Onkohematológiai Konferenciát. A megnyitót követő sajtótájékoztatón a gyógyszerellátással kapcsolatos gondokról is szó esett.

Dr. Ritli László docens, a városi kórház gyermekklinikájának vezetője nyitotta meg péntek délelőtt a Maxim szállóban zajló konferenciát s köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Monica Dragomir, a Romániai Gyermek-Onkohematológiai Társaság vezetője szólt a szervezetről, később dr. Florian Bodog szenátor, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánja továbbította a szenátus egészségügyi bizottságának köszöntését, kitérve arra is, hogy országszerte mindössze 29 gyermekonkológus tevékenykedik, mivel a két képesítés megszerzése nagyon körülményes. Dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője gratulált a szervezőknek, majd dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere szólt a nagyváradi kórházak átszervezéséről, kiemelve a gyermekonkológia fontosságát. Végül dr. Elena Moldoveanu, a városi kórház menedzsere köszöntötte az a jelenlévőket, s kívánt sok sikert mindannyiuknak.

Gyógyszerkrízis

A megnyitót követően, az előadások elkezdése előtt dr. Monica Dragomir, valamint dr. Mihaela Bucurenci, a Romániai Onkohematológiai Társaság programkoordinátora sajtótájékoztatót tartott. Mint megtudtuk, bár 2009 óta megalakult az onkológiai betegeket nyilvántartó országos jegyzék, a statisztikák nem teljesek, úgyhogy csak megközelítő adatokkal rendelkeznek. Sok ráktípus esetében a hazai gyógyulási arány megközelíti a nyugaton elért eredményeket, az utóbbi hónapokban viszont gyógyszerkrízissel szembesülnek. „Az okokat magam sem értem, talán a párhuzamos gyógyszerexportban, talán a forgalmazást szabályozó törvény hiányosságaiban keresendő – tény, hogy vannak kórházak, amelyek több alapvető gyógyszert sem tudtak beszerezni” – mondta az gyermek-onkohematológiai társaság elnöke. Mindazonáltal alapítványokon, civil szervezeteken keresztül mindent megtesznek, hogy a betegek megkapják a szükséges gyógyszereket.

Arról is említést tettek: mivel a gyermekek onkológiai megbetegedései viszonylag ritkák, a gyógyszergyártóknak nem éri meg, hogy számukra is engedélyeztessék a készítményeket – így alakult ki az a világszerte ismert jelenség, hogy az új, hatékony gyógyszereket a hiányzó engedélyek miatt nem lehet gyermekeken alkalmazni. Míg Romániában évente mintegy hatszáz új onkológiai esetet regisztrálnak gyerekeknél, a felnőttek korosztályából évente nyolcvanezer körülien betegednek meg. A gyerekek esetében a betegség genetikai okokra vezethető vissza, kezelése és kimenetele más, mint felnőttek esetében. Általában szervezetük jobban válaszol a kezelésre, hangzott el.

Mint megtudtuk, nemrég megalakult a Rákos Gyermekek Ügyéért Létesült Hazai Szövetség, mely a különböző alapítványok, civil szervezetek ilyen irányú tevékenységét igyekszik összehangolni. „Úgy véljük, együtt többet tehetünk a beteg gyerekekért” – mondta dr. Mihaela Bucurenci. Minderről többet a www.cancerlacopil.ro honlapon lehet megtudni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!