ERDON Helyi hírek

2016.04.19. 12:25

Foucault-ingát hoztak mozgásba

Kedden a Festum Varadinum keretében iskolanapot szerveztek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban Eppur și muove- És mégis mozog a Föld címmel. Számos tevékenység zajlott.

Kedden a Festum Varadinum keretében iskolanapot szerveztek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban Eppur și muove- És mégis mozog a Föld címmel. Számos tevékenység zajlott.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 1997-ben kapcsolódott be a Festum Varadinum programjába az iskolanappal, s azóta minden évben valamilyen témához kapcsolódnak a rendkívül gazdag, minden tanulót és tanerőt, számos szülőt és meghívottat megszólító érdekes tevékenységek- magyarázta az erdon.ro-nak Zalder Éva igazgatónő.

Az idei programoknak két csúcspontja volt: Umberto Eco A Foucault-inga című regénye alapján készült, 10 szefirotikus (transzcendentális) jelenetből álló fantasztikus börleszk bemutatása a díszteremben, valamint egy Foucault-inga hivatalos átadása a fizika labor előtti lépcsőházban. Eredetileg tulajdonképpen arra gondoltak, hogy a Jókai-regényből (Eppur și muove) készül egy színpadi változat, de ennek szövege végül túl nehézkesnek bizonyult volna, így döntöttek a közelmúltban elhunyt olasz író, filozófus alkotása mellett. Természetesen ez se egy lányregény, de a gyerekek nagyon lelkesek voltak, sikerrel vették az akadályokat, és egy színvonalas színpadi játékkal rukkoltak elő, mely méltán érdemelte meg a jelenlevők tapsát. Ami pedig a Foucault-ingát illeti: ennek felavatása azért volt jelentős (egy tantárgyverseny-győztes diák, Fodré Dávid hozta mozgásba az előzetes elképzelés szerint), mert Nagyváradon az állami egyetemen kívül egyetlen más tanintézményben sincs ilyen. A „késztermék” a fizika szakos Harácsek Klementina aligazgató, a rajztanárnő Márton Katalin és a diákok közös munkájának az eredménye.

Versenyek

Az elemi osztályokban a tudományokat ünnepelték (filmmel, plakáttal, kísérletezéssel), az V-VIII. osztályokban pedig például olyan frappáns címekkel szerveztek elfoglaltságokat, mint például És mégis mozog a kéz (kézműves-foglalkozások), vagy És mégis forog az elme (Sudoku-vetélkedő).

Ugyanakkor Az élet sava-borsa címmel a fűszerek megismerése érdekében több tevékenység is zajlott. Egy játékos vetélkedő, melyben a csapatok a fűszerekkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, valamint az elhelyezett minták felismerése és felhasználása volt a feladat. Emellett a gasztronómia szakos diákok egy fűszerkertet létesítettek, illetve a zöldfűszerek felhasználásával különféle konyhai készítményeket sütöttek az iskolai tankonyhában. Mindezeket a XII. D osztályos tanulók csinálták a gazdasági szakos tanárokkal közösen, bevonva a IX-X-XI-es diákokat is.

És mégis forog a pénz címmel egy pénzügyi tízpróbás verseny is zajlott 10, három fős csapat részvételével, melyet Kele Tünde, Kor Erika és Albert Andrea gazdasági szakos tanárok szerveztek, a zsűriben pedig Nógrádi Márta és Catona Valéria tanárnők, valamint három XII. A osztályos diák kaptak helyet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!