ERDON Helyi hírek

2016.04.28. 10:40

Fiatal vállalkozók pályázhatnak

Az uniós és a magyarországi pályázati lehetőségekről szervezett előadást az Érmelléki Gazdák Egyesülete szerdán a nagyváradi Lorántffy Központban.

Az uniós és a magyarországi pályázati lehetőségekről szervezett előadást az Érmelléki Gazdák Egyesülete szerdán a nagyváradi Lorántffy Központban.

A szerda délután négy órától kezdődő rendezvényt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke vezette fel, elmondva, hogy az előadások célja bemutatni a magyarországi valamint az európai uniós pályázati forrásokat, hiszen, mint fogalmazott „éppen most nyílnak meg azok az uniós pályázati lehetőségek, amelyek mindenki számára elérhetővé válnak.” Az első előadást Emanuel Cadar, egy pályázatíró cég képviselője tartotta, aki a pályázatírás módjával, lebonyolításával kapcsolatos hasznos tudnivalókat osztott meg a jelenlévőkkel. A második előadó Hajnal Virág a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferense volt. Az előadó kifejtette: „az államtitkárság 2012 óta hirdet tematikus éveket, ezek tematikájáról mindig az előző évi Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése dönt. 2012 az óvodák éve, 2013 a kisiskolások éve, 2014 a felsősök éve, a tavalyi pedig a szakmai képzés éve volt. Korábban az oktatásfejlesztés volt a nemzetpolitika középpontjában, de a tavalyi évtől kezdve a munkaerőpiac és a gazdaságfejlesztés irányába is elindultunk”. Ennek eredményeképpen az idén a külhoni fiatal magyar vállalkozók évét hirdette meg az államtitkárság, amely egy pályázati rendszert is kidolgozott, amivel a fiatal vállalkozókat szeretnék segíteni, „hisz nagyon fontos az, hogy ők a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni, és utána szülőföldükön tudjanak maradni” – fogalmazott az előadó.

A pályázat

Hajnal Virág elmondta, hogy a pályázati kiírásban azok az anyaországon kívüli fiatal vállalkozók vehetnek részt, akik 1976. január 1. után születtek, és magyar állampolgársággal is rendelkeznek. Május elején hirdetik meg a pályázatot, és minél szélesebb kört szeretnének megszólítani. Hajnal Virág tudatta, hogy 3-6 millió forint közötti összegre lehet pályázni, de mezőgazdasági típusú tevékenységek esetében az uniós rendeletek miatt maximum 4,5 millió forintra pályázhatnak az érdekeltek. „A pályázóknak a vállalkozást be kell majd mutatniuk üzleti szempontból, ez a bemutató sokat számít majd, mert ezer pályázóra számítunk, de csak az első száz-száznégy nyerhet majd” – jegyezte meg Hajnal Virág, hozzátéve azt is, hogy az 525 millió forint összköltségvetésű pályázat a teljes Kárpát-medencét lefedi majd, és nem lesznek régiós kvóták, hanem a legjobb száz-száznégy pályázó nyer majd. Az előadó tudatta azt is, hogy a kiírástól számítva egy hónap lesz a pályázatok leadási határideje, utána a pályázatok számának függvényében szeretnének minél előbb eredményt hirdetni. A nyertesek még az idén hozzájuthatnak a támogatási összeghez, amit még az idén fel is kell használniuk, és jövő év március 31-ig kell elszámolniuk a támogatási összeggel. Hajnal Virág felhívta a figyelmet arra is, hogy az államtitkárság június 6-16 között két turnusban kétszer három napban nyári továbbképzést tart, amire a válalalkozokeve.hu és a Külhoni fiatal magyar vállalkozók program facebook oldalán már lehet is jelentkezni. A konferencia utolsó előadójaként Póti Csaba számolt be a borsi székhelyű Leader helyi akciócsoport segítségével elérhető forrásokról.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!