ERDON Helyi hírek

2016.04.04. 14:20

Életfa lesz a református székház udvarán

Április 17-én, délután 3 órakor fogják felszentelni a Sulyok István utcában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházát, melyre az egyházi vezetőkön kívül Pótápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Mile Lajos főkonzult is meghívták.

Április 17-én, délután 3 órakor fogják felszentelni a Sulyok István utcában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházát, melyre az egyházi vezetőkön kívül Pótápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Mile Lajos főkonzult is meghívták.

Az új székház létjogosultságának egyszerű magyarázata van: a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek eddig nem volt valódi székháza, jelenleg is a várad-újvárosi egyházközségnél van albérletben. El kellett tehát teljen 95 esztendőnek ahhoz, hogy végre méltóképpen meg tudjon jelenülni a KREK. Emellett azért is szükség volt egy új épületre, hiszen a jelenlegi székhely nem erre a célra volt építve, illetve a 21. századi követelmények új igényeket támasztottak az egyházi vezetés részéről is. Az 2014. október 24-én megtartott igazgatótanácsi ülés volt az ünnepi alkalma annak, hogy letehették az új egyházkerületi székház alapkövét, és 2016. április 17-én kerül majd sor a felszentelésére.

Farkas Zsolt közigazgatási előadó tanácsos szerint a munkálatok jó ütemben folytak, így másfél év alatt felépülhetett az ingatlan, köszönhetően annak is, hogy a közbeeső telek eléggé enyhék voltak. Ami nehézséget okozott az elmúlt időszakban az tulajdonképpen mindig a dokumentációk körül forgott, hiszen hihetetlen mennyiségű papírt kellett gyűjtögetni azért, hogy az épület működőképes legyen, kezdve az olyan magától érthető dolgoktól mint a víz vagy az áram bevezetése. A bürokrácia nagyon sok energiát igényelt, de úgy tűnik, hogy lassan ez is elérkezik a végéhez, és egy-két héten belül az ingatlan 99 százalékban kész lesz, így a szentelési ünnepségen már nem lesznek efféle problémák. Ami esetleg ezt követően még folytatódni fog, az a külső munkálatoknak a járdalefektetési része, illetve az udvarnak a rendezése. Megtörtént ugyan a telekrendezés, de ahogy most van, az csak egy ideiglenes formája ennek.

Az élet diadala

Az épület udvarán, a tanácsterem előtt helyet kap a Jakabffy László mérnők által felajánlott 4,20 méter magas életfa- a köröstárkányi D. Gábor Ferenc alkotása-, melynek szimbólumrendszere az épület által sugallt üzenetet kívánja erősíteni. Ez arról szól, hogy a trianoni döntés után az anyaországtól való elszakadás miatt létre kellett jöjjön az egyházkerület, de annak ellenére, hogy ez a kényszerű kettéválás megtörtént, mégis nem a halál, hanem az élet volt az, mely jellemezte az újonnan megszületett egyházkerületet is, mely 300 gyülekezetével, illetve anyaközségével és 9 egyházmegyéjével folytatni tudta azt a munkát, mely megszakad.

Az alagsorban helyet kapnak a különböző raktárhelyiségek- amelyet kellő mennyiségben terveztek meg, hiszen raktározásra mindig szükség van-, valamint a nyomda. A földszinten a titkárság, a levéltárnak egy része, és különböző ügyosztályi irodák lesznek, az emeleten pedig további ügyosztályok, a főjegyzőnek és a püspöknek az irodája. Ugyanakkor a tetőtérben kialakítottak nyolc vendégszobát és egy kisebb tanácskozótermet, hiszen ezt egy olyan épületként képzeltek el, melyet alkalomadtán olyan, az egyházkerület szellemiségéhez illő rendezvényekkel is meg lehet tölteni, amik közvetítik a református egyház üzenetét a város vagy a világ felé.

A beruházás értéke 320 ezer euró volt, amihez egy utólagos kiegészítéssel hozzájött még a tetőtér kialakításának a költsége. A tervező Némethy László, a kivitelező Csapó Ferenc fővállalkozó volt, illetve műszaki ellenőrként Jakabffy László felügyelte az építkezést. Az eredeti elképzelés az volt, hogy április 17-ig már megtörténik a teljes átköltözés, viszont mivel az említett bürokratikus teendőkkel egy kicsit elcsúsztak, úgy néz ki, hogy a jövő hét folyamán csak a költözés egy része valósul meg, vagyis a nem naponta használt tárgyaikat át tudják vinni, és csak amennyiben a takarítással is végezni tudnak, akkor fognak 17-én már ott „lakni”, ha nem, akkor egészen április végéig elhúzódik ez a folyamat. Ezzel együtt olyan időszak nem lesz, hogy nincs ügyintézés, csupán egy kicsit korlátozni fogják, valószínűleg 17-e után, egy-két hétig, amíg a rendszer az új helyen is teljesen üzemképessé válik, de erről tájékoztatni fogják az egyházközségeket időben.

Az ünnepség

A tervek szerint az április 17-i program délután 3 órakor kezdődik zászlós átvonulással a várad-újvárosi templom elől az új székház udvarára, ahol igét hirdet Csűry István püspök. Az alkalmi beszédek és köszöntések után rövidfilmet vetítenek a KREK 95 éves történelméről, majd az egyházkerület esperesei felszentelik a székházat. Ezután következik a várad-réti Csillagocska Néptáncegyüttes műsora és a KREK kántorkórusának szolgálata, valamint sor kerül Győri László debreceni szobrászművész kiállításának megnyitójára.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!