ERDON Helyi hírek

2016.04.28. 10:04

Civilekkel zajlott találkozó

Szerda délután Biró Rozália RMDSZ-es szenátor a magyar civil szervezetek képviselői számára szervezett kerekasztal-beszélgetést a városházán. Pályázatokról és egyebekről esett szó.

Szerda délután Biró Rozália RMDSZ-es szenátor a magyar civil szervezetek képviselői számára szervezett kerekasztal-beszélgetést a városházán. Pályázatokról és egyebekről esett szó.

Biró Rozália szenátor arra hívta fel a figyelmet: sok „kínlódás” után az idei helyi költségvetésben végre ismét szerepel a civil szervezetek által megpályázható pénzösszeg is, bár nem sok, és a helyzetet bonyolítja, illetve nehezíti, hogy kizárólag az eseménynaptárban található rendezvények keretén belül lehet pályázni, és a pályázati tevékenység az önkormányzat által összeállított eseménynaptárban található helyszínekhez kell igazodjon. Wagner Izabella, Huszár István kabinetjének munkatársa ezt azzal egészítette ki, hogy a pályázatok benyújtási határideje 2016. május 6., péntek, délután 15.30 óra. Hangsúlyozta: lényeges a pályázati űrlap és a mellékletek pontos kitöltése, valamint a szükséges dokumentumok beszerzése. A letöltendő pályázati űrlap és a mellékletek a www.oradea.ro honlapon találhatóak meg, a közérdekű információk- más közéleti információk- vissza nem térítendő támogatás szekcióban. Érdemes azt is tudni, hogy banki papírokkal kell igazolni a tíz százalékos önrész meglétét.

Egyéb pályázatok

A Megyei Tanácsnál ezzel foglalkozó Kecskés Irén Mónika arra hívta fel a figyelmet, hogy náluk magánszemélyek, alapítványok, egyesületek, egyházak pályázhatnak felújításra nem, viszont rendezvényszervezésre, könyvkiadásra, kulturális tevékenységek szervezésére igen, ifjúsági, sport, oktatás, környezetvédelem stb. területeken. Itt is fontos a tíz százalékos önrész megléte, a finanszírozási kérvényeket pedig minden hónap 20-ig kell letenni, áprilistól kezdve, és a 2016-ra rendelkezésre álló alapok függvényében hozzák meg a döntést.

A jelenvevők amúgy mappákat kaptak, melyben benne volt, hogy milyen magyarországi és romániai entitásoknál lehet még pályázni, utóbbiak közül említést érdemel egyebek mellett a Romániai Közösségért Alapítvány, a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Hivatal, a Kulturális Minisztérium, az Európai Szociális Alap, a Környezetvédelmi Alap.

A jelenlevők közül többen problémákat vetettek fel, melyekkel küszködnek, majd az Huszár István alpolgármester, polgármester-jelölt beszélt arról, hogy miért fontos az erős magyar képviselet az önkormányzati képviselő-testületben, Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelölt pedig azt fejtette ki, hogy milyen szakmai elgondolás alapján állította össze a csapatát az összefogás jegyében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!