ERDON Helyi hírek

2016.04.02. 16:52

Bemutatókkal ünnepeltek a csendőrök

A csendőrök felszereléseit felsorakoztató standok és különféle bemutatók tették színessé a Román Csendőrség Napját pénteken, a December 1 parkban megszervezett ünnepség során.

A csendőrök felszereléseit felsorakoztató standok és különféle bemutatók tették színessé a Román Csendőrség Napját pénteken, a December 1 parkban megszervezett ünnepség során.

Főleg szervezett gyerekcsoportok tekintették meg a csendőrség felszerelését bemutató standokat.  Az egyik standnál különféle kaliberű pisztolyokat és gépfegyvereket lehetett megnézni, sőt, kézbe venni – ezek legtöbbjét a hatvanas-nyolcvanas évek között gyártották Romániában és mind a mai napig használatosak.

Kellékek

Egy másik standnál egy nyomozó-laboratóriumot állítottak ki, mely többek között az ujjlenyomatokat láthatóvá tévő porokat, valamint UV-lámpát tartalmazott – ez utóbbi olyan, az elkövetők által hagyott nyomokat tesz láthatóvá, amelyek szokásos megvilágításban észrevétlenek maradhatnak. Volt stand, ahol a hegyi mentés kellékeit mutatták be és olyan is, ahol a bevetési felszereléseket – egyebek mellett lakatok feltörésére használatos harapófogót, golyóálló mellényeket, vagy a faltörő kos modern változatát, melyet ajtók feltörésére használnak szükség esetén.

Fenyegetettség

A román himnusz eléneklésével kezdődött a délelőtti ünnepség, majd békegalambok röppentek fel. Ezt követően ortodox ünnepi szertartás vette kezdetét, később a Román Csendőrség vezetőségének üzenetét olvasták fel. A jelen nagy kihívást jelent, s csak mérsékelten örülhetnek eddigi sikereiknek, „annak az elégedetlenségével, aki tudja, hogy többet is tehet, s intelligens megoldásokat kell találnia a példa nélküli fenyegetettség közepette” – hangzott el Marin Andreaiana tábornok ünnepi beszédének felolvasása során.

Ezt követően Dan Poinar, a Hősök Kultusza Országos Egyesület Bihar megyei fiókszervezetének elnöke köszöntötte a csendőröket és adta át az egyesület  elismerő oklevelét a csendőrök képviselőjének, végül pedig Claudiu Pop prefektus illette elismerő szavakkal őket. A rendezvényen, melynek során díjakat nyújtottak át a legjobb eredményeket elérő csendőröknek, jelen volt többek között Sofronie Drincec ortodox püspök és Mircea Mălan alpolgármester is.

Tűzkarika

A ünnepség különféle bemutatókkal folytatódott: a csendőrök bevetési osztagai megfékeztek egy bankrablást, fegyverropogás közepette kiszabadítottak egy foglyot, később a csendőrség kutyái bizonyították be rátermettségüket – többek között betörőt kaptak el és tüzes karikán ugrottak át. Az ünnepség a fúvószenekar előadásával ért véget, miközben a csendőrség járműveinek parádéját tekinthették meg a jelenlévők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!