ERDON Helyi hírek

2016.04.11. 10:43

A zene láttató ereje

Pénteken este a váradi színházban lépett fel Érdi Tamás magyarországi Junior Príma-díjas zongoraművész.

Pénteken este a váradi színházban lépett fel Érdi Tamás magyarországi Junior Príma-díjas zongoraművész.

A zongoraművész az Erdélyi Mária Rádió fennállásának tizedik évfordulójának megünneplésére, a rádió meghívására látogatott Nagyváradra.

Érdi Tamás koncertje egyben A Holnap Után Fesztivál programsorozatának is része volt. A világtalan zongoraművész a zenei hangjait tolmácsolva egy rendkívül gazdag világot láttatott meg a közönséggel péntek esti koncertjén. A világ számos országában koncertező, Junior Prima, Príma Primisszima Díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa méltán tett szert világhírnévre, és ezt igazolta nagyváradi koncertjével is, hiszen olyan átéléssel és hihetetlen virtuozitással játszotta a főként Chopin és Liszt ujjtörő zongoradarabokat, hogy az őt néző, hallgató közönség szinte nem hitt sem a szemeinek, sem a füleinek.

Program

A hangverseny első részében romantikus szerzők, jelesül Frederic Chopin és Liszt Ferenc zongoraművei, a második részben pedig egy Liszt és egy Kodály Zoltán kompozíció mellett négy Bartók Béla zongoramű csendült fel. A program négy Chopin zongoraművel kezdődött, a cisz-moll Noktürnnel (op. posth.), a g-moll Balladával (op. 23), a Desz-Dúr, Esőcsepp Prelűddel (op. 25., nr. 15) és a c-moll Forradalmi Etűddel (op. 10, nr. 12), majd három Liszt zongorakompozíció következett, a Sposalizio, a Desz-Dúr Consolation és a 6. Magyar rapszódia. Szünet után ismét egy Liszt mű, a Villa d Este szökőkútjai csendült fel elsőként, majd Bartók Béla zongorakompozíciót szólaltatta meg, az Improvizációk magyar parasztdalokra, az Allegro barbaro, az Este a székelyeknél és a Román népi táncok címűeket. Végezetül pedig Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művének zongoraátiratát játszotta. A közönség hangos tetszésnyilvánítását ráadással köszönte meg a művész, Claude Debussy Holdfény szonátáját játszotta kifogástalan igényességgel. A koncertvégén Karácsin Tibor, a Mária Rádió műsorigazgatója nyújtott át ajándékot a zongoraművésznek. Érdi Tamás jótékonysági koncertjének bevételeit az Erdélyi Mária Rádió kapta meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!