ERDON Helyi hírek

2016.03.08. 12:22

XXI. Operabál

Kolozsváron, köszönhető dr. Mikó Mátyás rendezvény- szervezőnek, immár hagyománnyá vált az Operabál rendezése, amely a város, az ország egyik legjelentősebb kulturális eseménye.

Kolozsváron, köszönhető dr. Mikó Mátyás rendezvény- szervezőnek, immár hagyománnyá vált az Operabál rendezése, amely a város, az ország egyik legjelentősebb kulturális eseménye.

Az előző években az osztrák, francia, orosz kultúra gyöngyszemeit élvezhette a közönség. Az idei, a XXI. Operabál rendezői az amerikai musical világába kalauzolták a közönséget. Minden akadályt leküzdve, végül is egy nagyon sikeres, vonzó műsort mutathattak be.

Vonzó, sikeres műsor

A műsorvezetők, Rareș Bogdan, Ramona Raus, Irvin Doomes felkonferálták Broadway címmel a műsort. A közönség a világsikerű musicalokból hallhatott részleteket.  A West Side Story, Candide, (Leonard Berntsein), Hegedűs a háztetőn (Jerry Bock), „Rodeo” ( Aaron Copland) „ A muzsika hangja,  „Carousel” (Rodges & Hammerstein) és a My Fair Lady (Frederick Loewe) híres áriáit élvezhette. Részleteket hallottak Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című operettjéből. Az alkotás a francia Gaston Laroux regénye alapján keletkezett, 1986-ban mutatták be Londonban. A New York, New York ( John Kander) szerelmi dal és az All that Jazz (John Harold Kander) a közönség tetszését váltotta ki. Felléptek: Tiberius Simu, Ștefania Barz, Oana Trîmbițaș, Iulia Merca, Simonfi Sándor, Vlad Morar, Călin Nițulescu, Alice Bacalu, Daria Cătinaș. A „Sigismund Toduță” Zenelíceum VIP gyermekkórusa sikeresen szerepelt. A muzsika hangja című musical egyik dalát (Do, re, mi) énekelte, vezényelt Anca Mona Mariaș. Különleges művészi produkciók közül megemlíthetjük a Răzvan Mazilu rendezésében készült, a West Side Story által ihletett „Egy nemzedék kiáltványa” show műsort és Cătălin Botezatu „ Chicago” Musical Fashion Show nevű produkcióját. Műsorában Cătălin Botezatu a táncot, az éneket összekapcsolta a divatbemutatóval. Ő maga tervezte a jelmezeket is. Ritkán látott produkcióban, Adrian Strâmtu sztepptáncában gyönyörködhetett a közönség. Felvillanyozta  a nagyérdeműt Horia Brenciu rendkívül érdekes Sinatra nevű koncertje, a HB zenekar kísérte.

A neves énekes megvallotta, hogy Frank Sinatra zenéje nagy hatással volt rá. Frank Sinatra születésének 100. évfordulója van. Beszélt a személyiségéről, a szokásairól. Horia Brenciu igazi showman, aki el tudja varázsolni a közönséget, nem egy dalát az énekessel együtt énekelte. Az operaház előterében az erkélyen AXenia lenyűgöző, kihangosított produkciója  hangzott el. Őt követte Irvin Doomes amerikai stílusú nagysikerű előadása. A zenei élmény hatására a közönség, kortól függetlenül, táncra perdült. Koccantak a pezsgős poharak. Igazi operabáli hangulat bizonyította, Kolozsvár mindentől függetlenül, szórakozni akar. Ennek tett eleget a közönség színessége, sokrétegűsége, valamint tagadhatatlan vitalitása. Kolozsvár városa köszönhetően dr. Mikó Mátyás kitartó egyéniségének a XXI. alkalommal is bizonyította a város sokszínűségének előnyeit. Nem csak a tudomány terén, de művészetekben is tud az országnak és a világnak figyelemre méltó eseményeket felmutatni. Divatbemutatói messze földön híresek. Két operája és két színháza szintén babérokkal tér haza nem egy nemzetközi megnyilvánulásról.

A szellemi értékek ünnepe

Az Operabál a szellemi értékek tiszteletére is összpontosít. Ez alkalommal a város neves személyiségeit is kitüntették. A „Lya Hubic”Trófeát Irina Săndulescu Bălan szopránénekes, Anreea Jura balerina, Elena Potopea szopránénekes, Dumitru Rus, Ovidiu Moldovan zongorista nyerte. A díjazott személyiségek Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészei. Az „Alexandru Fărcaș” díjat dr. Gabriel Banciu egyetemi tanár, a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia Szenátusának elnöke kapta. „In Memoriam”trófea Vasile Bindeat illette, amelyet a 16 éves fia vett át. A „Mecena” díjat Ionel Vitoc műépítész kapta. A Kolozsvár jelképek (Emblemă de Clujul) díjával a város olyan intézményeit, rendezvényeit tűntették ki, amelyek hazai és nemzetközi szinten is elismerésben részesültek: „Nicolae Stăncioiu Szívkórház, a Nicula kolostortemplom, a Tordai Sóbánya, a Mozart Fesztivál és az Untold Fesztivál. A „Vár Szeniorjai” kitüntetést a Babeș- Bolyai Egyetem újraválasztott rektora, dr. Ioan Aurel Pop akadémikus nyújtotta át. Díjazottak: dr. Teofil Lung professzor, Vasile Igna író, dr. Virgil Mihaiu jazz-esztéta, egyetemi oktató, dr. Alexandru Salontai egyetemi tanár. „ Az Operabál Kolozsvár kulturális szimbólumát fejezi ki. Ünnepet jelent”- mondta Ioan Aurel Pop. A „Spiritus Mentor” díjjal tűntették ki dr. Horia Colan akadémikust.

Különlegességek

A XXI. Operabálon étel és ital különlegességekkel az Euphoria, a Tokyo, Crush, ZaZa, Alexandrion, BDG, Moak, Leonidas vendéglők és bárok lepték meg a nagyérdeműt. Az Operabál a művészi és szellemi értékek elismerését, nagyrabecsülését fejezi ki. Az alkalomhoz illő öltözet, ruhaköltemények az esemény ünnepélyes jellegét igazolja. A szép estélyi ruhák, a férfiak szmokingja, a virágkölteménnyel díszített operaház a bálhoz méltó hangulatot teremtett. Az igényesen összeállított műsor vidámságot, derűt, pozitív életérzést sugallt.

Kolozsvár hírnevét nem véletlenül kapta. De ezt idők folyamán meg kell tartani. Ezért olyan egyéniségek kellenek, akik alkotó munkájukkal, tényekkel bizonyíthatják, hogy a hajdani Kincses város ma is megérdemeli a bizalmat.

Csomafáy Ferenc  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!