ERDON Helyi hírek

2016.03.10. 12:10

Válaszol a gyermekvédelmi igazgatóság

Másfél évig gyermekei nélkül című, a Bihari Naplóban március másodikán, a www.erdon.ro honlapon március 3-án megjelent riportunkra reagálva a DGASPC egy pontosítást fogalmazott meg.

Másfél évig gyermekei nélkül című, a Bihari Naplóban március másodikán, a www.erdon.ro honlapon március 3-án megjelent riportunkra reagálva a DGASPC egy pontosítást fogalmazott meg.

A Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) ebben kihangsúlyozza: a 2004 évi 272. sz. törvény, mely a gyermekek sürgős elhelyezését teszi lehetővé, azokra a gyerekekre is vonatkozik, akik külföldi állampolgárok, olyan sürgős esetekben, melyeket a román hatóságok konstatálnak. Ebben az esetben az intézkedés szükségességét a Bihar megyei rendőrség jelezte, azt követően, hogy a gyermekek apját letartóztatták. Az erről szóló végzést a Bihar megyei Törvényszék állította ki. A gyermekek anyja is egyetértését fejezte ki az ügyvédjén keresztül, írják. Az állítás, mely szerint „a gyerekeket törvényes indokok nélkül tartották ott” nem felel meg a valóságnak és tendenciózus, áll a DGASPC által megfogalmazott reagálásban (az idézet egyébként az ügyvéd írásban elküldött álláspontjának egy része – szerk. megj.).

Tanácsadás

A speciális védelmere vontakozó intézkedés – folytatódik a közlemény - az anya jóváhagyásával történt, a gyermekek átadása az édesanyának pedig azt követően, hogy az Ítélőtábla semmisnek nyilvánította a Törvényszék döntését, s nem annak következményeként, hogy az anya beperelte az igazgatóságot, s nem is egy „megkésett, de figyelmesebb elemzés nyomán” (ez szintén az ügyvéd álláspontjának részét képezi – szerk. megj.) A továbbiakban kihangsúlyozzák: a a gyermekek ottartózkodása lehetőséget nyújtott arra, hogy közeledés jöjjön létre az édesanya és a gyermekek között, miután a végrehajtás során utóbbiak visszautasították, hogy visszatérjenek hozzá. Ottartózkodásuk során pszichológiai felmérésen vettek részt, tanácsadásban és támogatásban részesültek. Az édesanya által aláírt iratok igazolják, hogy átvételükkkor a gyerekek fizikai és érzelmi állapota jó volt, ellentétben azzal, ami a cikkben szerepel, miszerint a kisfiú köhögött és arról számolt be, hogy fáztak.

Felek

Minden eljárás során a legalitást és a gyermekek legfelsőbb érdekeit tartották szem előtt, áll a közleményben, mely többek között azt is tartalmazza: az Újságírók Etikai Kódexe előírja, hogy a cikkek az igazságot mutassák be, a bizonyosan valósághű információkra alapozva, s minden érintett fél álláspontját közöljék – ezt szerintük a cikk írója elmulasztotta. „Reményünket fejezzük ki, hogy ilyen incidens nem fog többé előfordulni és megkédezésünk nélkül nem fognak becsmérlő cikkeket közölni, melyek nem az igazságon alapulnak” - áll a DGASPC reakciójában.

A magunk részéről annyit jegyeznénk meg: a DGASPC és az édesanya közötti nézeteltérés bemutatása során kizárólag az érintett felek - az édesanya, az ügyvéd és a DGASPC - álláspontjára hagyatkoztunk. A DGASPC álláspontját az intézmény vezetője, Puia Lucian-Călin által jóváhagyott írásos válasz alapján fogalmaztuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!